Historisk arkiv

Ansvarlig lån til Store Norske Spitsbergen Kulkompani A/S

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Revidert nasjonalbudsjett 2007

Regjeringen foreslår å bevilge et ansvarlig lån på 250 millioner kroner til Store Norske Spitsbergen Kulkompani A/S (SNSK). Brannen i Svea Nord-gruven i 2005 og driftsproblemer høsten 2006 har ført til en vanskelig finansiell situasjon for selskapet.

– Gruvevirksomheten er fortsatt viktig for å opprettholde norsk virksomhet på Svalbard. Driften bidrar til stabile helårlige arbeidsplasser og et livskraftig samfunn i Longyearbyen, sier nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen.

SNSKs vanskelige finansielle situasjon skyldes i stor grad brannen i Svea Nord-gruven i 2005. Driftsproblemer i 2006 har i tillegg gitt et produksjonstap på om lag 400 000 tonn kull. Forsikringsoppgjøret etter brannen har trukket ut i tid.

I perioden fram til forsikringsoppgjøret er avklart, er det derfor behov for å tilføre selskapet mer kapital. Dette gjøres i form av et ansvarlig lån. Ressursgrunnlaget i Svea Nord er godt kartlagt og gir god sikkerhet for drift de neste 6-7 år, med produksjon på om lag 3,3 millioner tonn pr år. Lånet vil forfalle til tilbakebetaling til staten når forsikringsoppgjøret er avklart. Rentesatsen settes på markedsmessig nivå.

– Vi tilfører kapital for å unngå at det skal skapes usikkerhet om selskapets evne til å møte sine forpliktelser, sier Andersen.

I tillegg foreslås det at vedtektene til SNSK gis et tillegg, slik at selskapet også gis anledning til å drive virksomhet i Finnmark og Troms.

Gruvearbeider (SNSK)
Store Norske Spitsbergen Kulkompani: Gruvearbeider