Historisk arkiv

Milliarder til 14 nye forskningssentre

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

22. august ble oppstarten av et nytt senter for forskningsdrevet innovasjon (SFI) markert på Kjeller. Det siste halvåret er i alt 14 slike sentre - i Bergen, Oslo, Trondheim og Tromsø - blitt startet opp.

22. august ble  oppstarten av et nytt senter for forskningsdrevet innovasjon (SFI) markert på Kjeller. Det siste halvåret er i alt 14 slike sentre - i Bergen, Oslo,  Trondheim og Tromsø - blitt startet opp.

Statssekretær i Nærings- og handelsdepartementet, Rikke Lind, var til stede under et arrangement hvor hun foretok den offisielle overrekkelsen av en plakett som alle de fjorten sentre mottar. Vertsinstitusjonen Institutt for energiteknikk, er en stiftelse, og dens formål er å drive forskning og utvikling bl.a. på energiområdet.

– Dette er resultatet av en ny satsing fra regjeringen, som er rettet spesielt inn mot den mest forskningsintensive delen av norsk næringsliv, i samarbeid med nasjonale universitets- og forskningsmiljøer. Olje- og gassektoren vil fortsatt ha stor betydning for norsk økonomi i mange år fremover. Derfor er det i vår interesse at det utvikles nye og mer miljøvennlige teknologier for utnyttelse av de resursene som ligger på kontinentalsokkelen. Miljøet på Kjeller og et stjernelag fra både forskningsmiljøer og industrien skal arbeide med å finne løsninger på hvorledes vi kan hente opp resurser fra områder flere hundre kilometer fra kysten og uten bruk av plattformer. Dette er teknologiske løsninger som har enorm betydning både nasjonalt og internasjonalt, sier statssekretær Rikke Lind.

De nye sentrene skal drive grunnleggende forskning, men med en klar kobling til innovasjon og verdiskaping. Ordningen retter seg mot bedrifter som allerede har en omfattende forskningsaktivitet. Satsingen forutsetter en samfinansiering mellom det offentlige og private bedrifter.

Forskningsrådet gir tilsagn om over 1 milliard kroner i offentlig støtte til sentrene over en åtteårsperiode. Inkludert bidrag fra bedrifter og forskningsinstitusjoner vil satsingen komme opp i over 2 milliarder kroner i løpet av perioden.

– For å sikre vår fremtidige velferd, er det avgjørende at næringslivet bidrar bl. a. gjennom langsiktig forskningssamarbeid. Gjennom et bidrag på mange hundre millioner kroner viser regjeringen vilje til å tenke nytt og satse på ny næringsutvikling. Derfor styrker vi nå  samspillet mellom bedrifter og forskningsmiljøer over hele landet, sier statssekretæren.    

Regjeringens mål er at Norge skal bli en ledende, innovativ, dynamisk og kunnskapsintensiv økonomi – innenfor områder hvor vi har fortrinn. SFI-ordningens mål er å støtte forskningsdrevet innovasjon på områder der vi har forutsetninger for å lykkes.