Historisk arkiv

Rydder opp i Sydvaranger-pensjoner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Revidert nasjonalbudsjett 2007

37 tidligere ansatte ved Sydvaranger ASA i Kirkenes får økt alderspensjon. Regjeringen vil utligne forskjellsbehandlingen av tidligere ansatte ved bedriften, og foreslår å bevilge et engangsbeløp på 5,5 millioner kroner til dette formålet. I gjennomsnitt vil dette øke innbetalingene til pensjonsfondet med 150 000 kroner for hver enkelt pensjonist.

– Dette betyr mye for den enkelte. Nå fjerner vi ytterligere en forskjell mellom de to førtidspensjonsordningene ved Sydvaranger ASA, sier nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen.

I 1994 og 1997 etablerte staten to forskjellige ordninger for frivillig førtidspensjonering for ansatte ved Sydvaranger ASA. Dette ble gjort for å etablere et sikkerhetsnett for den eldste gruppen av arbeidstakere som mistet jobben da jernmalmvirksomheten i Kirkenes ble trappet ned og avviklet på slutten av 1990-tallet. 

De to ordningene hadde forskjellige vilkår på flere punkter. 1994-ordningen hadde en ytelsesgrad på 80 prosent av lønnsgrunnlaget. Videre skulle premieinnbetalingene til kollektiv pensjonsforsikring videreføres av bedriften. I 1997-ordningen var ytelsesgraden på 66 prosent og innbetalinger til kollektiv pensjonsforsikring ble ikke videreført.

En ytterligere forskjell var at 1994-avtalen ga førtidspensjonistene kompensasjon for tap av pensjonspoeng i Folketrygden, mens 1997-avtalen ikke ga slik kompensasjon. Denne forskjellen er senere blitt utlignet på initiativ fra Sydvaranger ASA.