Historisk arkiv

Sjøfartsdirektoratet styrkes

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Regjeringen foreslår å øke driftsbevilgningen til Sjøfartsdirektoratet med ytterligere 28 millioner kroner i 2008. Pengene skal brukes til å avhjelpe personell- og ressurssituasjonen i direktoratet.

– Vi setter inn tiltak for å hindre at sikkerheten til sjøs reduseres på sikt, sier nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen, som samtidig understreker at situasjonen i dag ikke representerer noen fare for sjøsikkerheten.

Det er stor nybyggingsaktivitet innen skipsfartsnæringen som har ført til mer­arbeid og økte utgifter for direktoratet knyttet til tilsyn, kontroll og god­kjenning. Samtidig har det vært en stor utfordring å bemanne ledige stillinger etter vedtaket om å flytte direktoratet i 2003.

Ved utgangen av april i år hadde Sjøfartsdirektoratet 30 ubesatte stillinger.

Videre har Nærings- og handelsdepartementet gitt Sjøfartsdirektoratet mandat til å kjøpe enkelte tjenester av klasseselskapene. – Dette vil frigjøre ressurser og avlaste den totale arbeidsmengden, sier næringsministeren. – Tiltaket vil sikre at skip får sine nødvendige sertifikater slik at Sjøfartsdirektoratet ikke blir en flaskehals for å nå målsettingen om at «Skip skal seile».

10 millioner kroner av budsjettøkningen foreslås brukt på å forsere opprustingen av IKT-systemet/nytt kontroll- og kvalifikasjonssystem  Dette er et viktig bidrag til effektivisering av virksomheten,  og vil frigi ressurser til kjernevirksomheten.

Med et nytt kvalifikasjonssystem er det også forutsatt at Sjøfartsdirektoratet skal benytte Altinn-tjenestene overfor brukerne.

8 millioner kroner av den foreslåtte økte utgiftsbevilgningen forutsettes dekket med økte gebyr­inntekter. Totalt foreslås det å øke Sjøfartsdirektoratets driftsbevilgning fra 258 millioner kroner til 282 millioner kroner.