Historisk arkiv

Nye landsdekkende såkornfond

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Revidert nasjonalbudsjett 2012

Regjeringen foreslår å opprette inntil seks nye landsdekkende såkornfond. Staten vil delta med inntil 1,5 milliarder kroner og private investorer med tilsvarende.

Regjeringen foreslår å opprette inntil seks nye landsdekkende såkornfond. Staten vil delta med inntil 1,5 milliarder kroner og private investorer med tilsvarende. Det vil medføre en samlet kapitaltilførsel på om lag 3 milliarder kroner til forvaltning av fond for bedrifter i tidlig fase.

Dagens fond under Innovasjon Norges såkornordninger er tomme for kapital til nye investeringer. Det har bidratt til å redusere tilbudet av risikokapital til nye potensielle vekstbedrifter. For å stimulere til økte investeringer i såkornfasen ønsker regjeringen å opprette inntil seks nye landsdekkende såkornfond.

Såkornfond skal investere i såkorn- og oppstartsfasene i nye innovative og internasjonalt konkurransedyktige bedrifter. Formålet med de nye fondene er å utløse kapital til bedrifter i tidlig fase

Regjeringen foreslår at fondene skal ha en gjennomsnittlig størrelse på om lag 500 millioner kroner og skal finansieres i form av egenkapital med 50/50-fordeling mellom private investorer og staten. For å utløse privat kapital foreslår regjeringen en risikoavlastning på 15 prosent av den statlige egenkapitalen.

Innovasjon Norge skal forvalte statens interesser i den nye ordningen. Seks nye fond vil medføre en samlet kapitaltilførsel på om lag 3 milliarder kroner til forvaltning av fond for bedrifter i tidlig fase, ved en gjennomsnittsstørrelse på 500 millioner kroner.

- Behovet for risikovillig kapital i tidlig fase er stort. Det er derfor viktig å få på plass nye såkornfond raskt. Vi vil starte med å etablere to fond, og det foreslås bevilget midler til den statlige deltakelsen gjennom revidert nasjonalbudsjett, sier nærings- og handelsminister Trond Giske.

Fondenes forvaltning skal spres geografisk, og som varslet i Meld. St. 7 (2011-2012) Nordområdene – Visjon og virkemidler, skal ett fond etableres i Nord-Norge. Fondenes bransjefokus foreslås basert på forvalternes kompetanse og muligheten til å utvikle nye kompetente forvaltningsmiljøer.

Regjeringen mener det vil være fornuftig at fondene opprettes gradvis, etter hvert som det reises privat kapital. Det foreslås at det settes av midler til statlig deltakelse i to nye såkornfond i revidert nasjonalbudsjett 2012. Den nye fondsordningen må avklares med EFTAs overvåkningsorgan ESA.