Historisk arkiv

Tale på åpning av Entras utstilling på Kjørbo

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Nærings- og handelsminister Odd Eriksen

Tale på åpning av Entras utstilling på Kjørbo

Sandvika, 21. september 2006

Kjære alle sammen!

Dette området, Kjørbo med park og strandsone, er et av de vakreste områdene langs indre Oslofjord. For mange som bor i Bærum er området likevel et hvitt felt på kartet. Dette skyldes vanskelig adkomst. Men - jeg tror at dette vil endre seg nå!

Statens eiendomsselskap, Entra, overtar eiendommene på Kjørbo-området neste år. Foreløpig har Entra inngått en leiekontrakt for nytt politibygg for Asker og Bærum politidistrikt. Å legge et politihus til et slikt område er både en stor utfordring og en sjelden mulighet.

Dette er et spennende prosjekt!

Byggeprosjektet omfatter også planer om å videreutvikle strandområdet som et tilbud til Bærums befolkning. Dette viser at statlige Entra Eiendom tar aktivt samfunnsansvar. Som eier av selskapet er dette noe jeg setter stor pris på. Det er planlagt kyststi, gjestebåtplasser, kafeer og tilgjengelighet for rullestolbrukere. I planarbeidet samarbeider Entra med lokale myndigheter og ivaretar kommunens ønsker for området.

For de av oss som er oppvokst langs kysten finnes det knapt noen bedre form for rekreasjon enn å oppholde seg i strandsonen og la seg inspirere av vann, natur og kultur.

På Helgelandskysten, hvor jeg vokste opp, tar vi for gitt å ha ubegrenset tilgang til uberørt kystnatur. At dette ikke er en selvfølge merker jeg når jeg oppholder meg i Oslo.

Langs Oslofjorden er det for mange hindringer som må forseres før man kan nyte strandlivet. Mange strandlinjer ser private ut. Dette gjør at folk holder seg unna av frykt for både kjeft og illsinte vaktbikkjer.

Friluftsliv er en kilde til livskvalitet, rekreasjon og bedre folkehelse. Det er ikke alle som har råd til båt eller egen hytte ved sjøen. Det er derfor viktig at det legges til rette for allmennhetens ferdsel langs fjorden.

”Riv ned gjerdene” er et aktuelt og viktig krav!

Regjeringen ønsker også å bidra med å styrke allmennhetens frie ferdsel i strandsonen. Dette har vi slått fast i Soria Moria-erklæringen.

Vi bevilger mer penger til å kjøpe attraktive friarealer og strandområder til allmennhetens bruk.

Og vi ser resultater. Det er blitt betydelig større aktivitet i kommunene for å sikre nye friluftsområder for allmennheten. Regjeringen har også gjeninnført ordningen med juridisk hjelp for kommuner, som et ledd i arbeidet for å sikre tilgangen til strandsonen.

Men alle har vi et ansvar.

Jeg vil i dag berømme Entras innsats, som viser at det er mulig å kombinere næring og åpning av strandområdet for allmennheten.

Entras bidrag for å gjøre området mer egnet for opphold, bading og soling vil gi mange positive ringvirkninger.

Slikt engasjement som Entra viser her trenger vi mer av.

Jeg vil benytte anledningen til å oppfordre andre bedrifter langs Oslo-fjorden til å gjøre som Entra Eiendom: Gjør strandsonen tilgjengelig for folk!

Og la det være klart: Regjeringen forventer at alle selskaper tar samfunnsansvar, uavhengig av om de er eid av private eller offentlige aktører.

Samfunnsansvaret handler om å drive virksomheten slik at den i det store og hele gir et positivt bidrag til samfunnet.

I den kommende meldingen til Stortinget om eierskap vil Regjeringen legge opp til en nærmere drøfting av bedrifters samfunnsansvar.

Men - det er ikke bare bedriftene som skal ta ansvar i denne sammenhengen.

Det er viktig med dialog med lokalbefolkningen. Med denne utstillingen her i dag legger Entra opp til en slik dialog.

Jeg er sikker på at lokalbefolkningen her i Bærum vil engasjere seg i planprosessen og komme med nyttige innspill.

Det er en viktig forutsetning for å gjøre Kjørbo til et enda bedre rekreasjonsområde for Bærums befolkning.

Jeg ønsker lykke til videre med utviklingen av Kjørbo-området, og erklærer med dette utstillingen for åpnet.