Historisk arkiv

- Sameksistens er mulig

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Petroleumsvirksomhet i nord vil ikke gå på bekostning av fiskerinæringen, forsikret Olje- og energiminister Odd Roger Enoksen representanter fra fiskerinæringen under Fiskerikonferansen i Bø i Vesterålen onsdag.

 - Petroleum og fiskeri er to av våre største næringer. I motsetning til petroleum, kan fiskeriaktiviteten komme til å bli en evigvarende ressurs dersom den forvaltes forsvarlig, sa olje- og energiministeren i sitt innlegg.
Han mener petroleum ikke er noe enten-eller i forhold til fiske.
- Uten et både og, blir det ingen petroleumsvirksomhet. Myndighetenes oppgave er å tilrettelegge for sameksistens, sa han.

Olje- og energiminister Odd Roger Enoksen og Statoils letesjef for norsk sokkel Tim Dodson under årets fiskerikonferanse i Bø i Vesterålen. Foto: OED

Smertefri seismikk
Odd Roger Enoksen hadde tatt turen til årets fiskerikonferanse i Bø i sitt eget hjemfylke Nordland. Bø kommune, i samarbeid med Vesterålen Fiskeripark, Nordland fylkeskommune og Norges Fiskerihøgskole i Tromsø arrangerer onsdag og torsdag den fjerde Fiskerikonferansen i Bø. I år er temaet ”Næringsutvikling i samspill”, med fokus på miljø, fiskeri og petroleumsnæring frem mot 2020.
Enoksen forsikret konferansedeltakere og lokal presse om at konfliktene knyttet til innsamling av seismikk tas på alvor.
- Vi har understreket viktigheten av både erstatningsordningen og oppfølgingen av undersøkelsene overfor Oljedirektoratet. Sommerens seismikkinnsamling har heldigvis gått smertefritt. Aktørene skal ha honnør for å ha tilpasset seg hverandre, sa statsråden.

Snøhvit og Ormen som eksempler
Blant de andre innlederne på konferansen var stortingsrepresentant Alf Ivar Samuelsen (Sp) og Tim Dodson, letesjef for norsk sokkel i Statoil. Dodson kom i sitt innlegg blant annet inn på mulig olje- og gassutvinning utenfor Nordlandskysten.
Enoksen la vekt på at det må skaffes større kunnskap om mulig risiko før det åpnes for eventuell olje- og gassutvinning utenfor Nordland.
- Departementet bevilger betydelige midler til forskning og teknologiutvikling i petroleumssektoren, fortalte han.
Enoksen trakk fram Snøhvit og Ormen Lange som eksempler på fremtidens petroleumsvirksomhet. Begge feltene består kun av havbunnsinstallasjoner som ikke synes på havoverflaten.
I dag, 26. juli, skal blant andre professor ved Norges Fiskerihøgskole Terje Vassdal og Generalsekretær i Norges Fiskarlag Jan Skjærvø holde innlegg på konferansens siste dag.

Foiler fra foredraget i pdf-format

Odd Roger Enoksen snakket i sitt innlegg om hvordan petroleums- og fiskerinæringen kan eksistere sammen i norske farvann. Foto: OED

Forsidebilde:
"Mannen fra havet”, Bøs bidrag til Skulpturlandskap Nordland. Foto: OED