Historisk arkiv

Konstruktiv energidialog med Russland

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Russland har satt seg et mål om å øke energieffektiviteten med minst 40 prosent innen 2020. I møter med den russiske energiministeren Sergej Sjmatko kom det fram at Russland ønsker et tettere samarbeid med Norge på energieffektivisering.

Torsdag 23. april hadde Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen møter med energiminister Sergej Sjmatko og naturressurs- og miljøminister Jurij Trutnev, samt med lederen for Statsdumaens energikomité Jurij Lipatov. Statsråden beskriver møtene som «svært konstruktive» og at Norge med dette har styrket energisamarbeidet med Russland ytterligere. Moskva-besøket var et ledd i den løpende energidialogen med Russland.

Det russiske energiforbruket er svært høyt og russiske myndigheter mener at det kan være mulig å redusere dagens energiforbruk med helt opp til 45 prosent ved å iverksette tiltak for forenergieffektivisering. Russiske myndigheter ønsker derfor et samarbeid med Norge på feltet. Den russiske energiministeren pekte blant annet på at energieffektivisering utgjør en femtedel av kostnaden ved å bygge nye anlegg.
Riis-Johansen orienterte energiminister Sjmatko om norske den norske Enova-modellen og møtte invitasjonen om et konkret samarbeid knyttet til energieffektivisering velkommen. 
-Her er det store klimagevinster å hente, samtidig som samarbeidet gir muligheter for norsk næringsliv, sier Riis-Johansen.

Den russiske energiminister Sjmatko møtte Terje Riis-Johansen i Moskva. Foto: UC/OED

To andre sentrale temaer i møtene var norske bedrifters deltakelse i Sjtokman-prosjektet og andre prosjekter på russisk sokkel, samt våre lands felles interesser i nord som naboland, og gjensidige interesser og forpliktelser som de største produsentene og eksportørene av gass til Europa.
-Når det gjelder gasseksport er det viktig for begge land å skape trygghet og forutsigbarhet for gass som energikilde, sier Riis-Johansen.
Innenfor petroleumssektoren inviteres Norge til samarbeid knyttet til incentivstrukturer for utenlandske investeringer.

Onsdag kveld møtte statsråden og hans norske delegasjon representanter for petroleumsrettet næringsliv i Russland på den norske ambassaden.