Historisk arkiv

Mottok kartleggingsstudie av integrasjon på Kårstø

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Felles nettsak fra Miljøverndepartementet og Olje- og energidepartementet

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen og politisk rådgiver i Miljøverndepartementet Audun Garberg mottok i dag Gassco og Gassnovas kartleggingsstudie av muligheten for en integrasjon mellom gasskraftverket og gassprosesseringsanlegget på Kårstø.

Gassco og Gassnova har kartlagt muligheten for en integrasjon mellom gasskraftverket og gassprosesseringsanlegget på Kårstø. En integrasjonsløsning vil kunne bidra til å redusere de samlede utslippene på Kårstø.  Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen og politisk rådgiver i Miljøverndepartementet Audun Garberg mottok i dag rapporten.

Målet for arbeidet med CO2-håndtering på Kårstø er å redusere CO2-utslipp fra en av Norges største utslippskilder. Utgangspunktet for en integrasjonsløsning er at gasskraftverket kan levere strøm og varme til gassprosesseringsanlegget og dermed erstatte eksisterende gassdrevne kompressorer og kjeler. Dette vil imidlertid være kostbart, og forutsetter blant annet kontinuerlig drift fra gasskraftverket.

- Arbeidet med CO2-håndtering er en helt sentral del av regjeringens energi- og klimapolitikk. Gassco og Gassnovas kartleggingsstudie av integrasjon på Kårstø er et viktig bidrag til arbeidet med å finne frem til de mest hensiktsmessige klimatiltakene, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen.

- Regjeringen satser bredt på fangst og lagring av CO2. Kartleggingsstudien er et viktig bidrag i arbeidet med å finne hensiktsmessige løsninger på Kårstø, sier politisk rådgiver Audun Garberg. 

Rapporten skisserer fem ulike mulige tekniske løsninger for integrasjon. Økende grad av integrasjon mellom anleggene gir økende utslippsreduksjoner. Rapporten omtaler miljø- og sikkerhetsmessige konsekvenser av en integrasjonsløsning, og presenterer foreløpige kostnadsoverslag.

- Vi vil nå vurdere dette innspillet nærmere, og vil komme tilbake til hvordan arbeidet skal følges opp videre, sier Riis-Johansen.

Gassco og Gassnovas presentasjon av studien (ppt-presentasjon i pdf-format)

Les hele studien på Gasscos nettsider eller last ned rapporten i pdf-format fra linken i feltet til høyre.