Historisk arkiv

Møtte Islands utenriksminister

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Olje- og energiminister Ola Borten Moe møtte i dag Islands utenriksminister Øssur Skarphedinsson. På møtet diskuterte ministrene petroleumsvirksomhet på islandsk kontinentalsokkel.

- Norges deltakelse i de første utvinningstillatelsene på islandsk sokkel ved Jan Mayen gir oss mulighet til å være med på å utforske et spennende område og delta i en mulig ny petroleumsprovins. Dette vil videre styrke båndene mellom Norge og Island, sier olje- og energiminister Ola Borten Moe.

Den 22. oktober 1981 inngikk Norge og Island en overenskomst om kontinentalsokkelen mellom Island og Jan Mayen. I overenskomsten ble det også bestemt at det skulle etableres et særlig samarbeid mellom de to landene hva gjelder petroleumsvirksomhet i et nærmere definert område mellom Island og Jan Mayen. Dette området er på til sammen 45 470 km2. Av dette ligger 32 750 km2 på norsk side av delelinjen og 12 720 km2 på islandsk side av delelinjen. At Norge deltar i de første islandske utvinningstillatelsene i samarbeidsområdet åpner for økt samarbeid mellom Norge og Island knyttet til petroleumsvirksomhet i et område der det til nå ikke har vært slik virksomhet.

Det ble også gitt en orientering om status for åpningsprosessen for de norske havområdene ved Jan Mayen. Dette er områder som grenser mot islandsk sokkel inklusiv den norske delen av samarbeidsområdet med Island.  Olje- og energiminister Ola Borten Moe meddelte at han ønsker en grundigere ressurskartlegging for å sikre at Stortinget får et best mulig beslutningsgrunnlag. Han har derfor gitt Oljedirektoratet mer tid på å sluttføre den pågående ressurskartleggingen ved Jan Mayen.

Les mer om behovet for grundigere ressurskartlegging ved Jan Mayen.

Les mer om konsekvensutredning for havområdene ved Jan Mayen.

Olje- og energiminister Ola Borten Moe og Islands utenriksminister Øssur Skarphedinsson diskuterte petroleumsvirksomhet på islandsk kontinentalsokkel. (Lise Rist/OED)
Olje- og energiminister Ola Borten Moe inviterte Islands utenriksminister Øssur Skarphedinsson til frokostmøte. (Lise Rist/OED)