Historisk arkiv

Energisamarbeidet mellom Norge og EU ytterligere forsterket

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

I Energidialogmøtet mellom EU og Norge i Brussel i dag, gjentok olje- og energiminister Odd Roger Enoksen og EUs energikommissær Andris Piebalgs sin interesse for å opprettholde en tett og omfattende dialog om viktige energispørsmål.(15.09.06)

Pressemelding


Dato: 15.09.06

Kontaktperson: Sissel Edvardsen, 22 24 61 09

Energisamarbeidet mellom Norge og EU ytterligere forsterket

I Energidialogmøtet mellom EU og Norge i Brussel i dag, gjentok olje- og energiminister Odd Roger Enoksen og EUs energikommissær Andris Piebalgs sin interesse for å opprettholde en tett og omfattende dialog om viktige energispørsmål.

”Som et ledd i en sammenhengende og koordinert energipolitikk vil EU søke å bygge videre på potensialet til å forbedre energisamarbeidet med Norge,” sa kommissær Piebalgs. ”Å få på plass et indre energimarked er et viktig mål for EU, og Norge kan spille en nøkkelrolle i dette arbeidet”.

”Norge er en betydelig eksportør av olje og gass til EU, og er en del av EUs indre energimarked gjennom EØS-avtalen. Dette forutsetter et tett samarbeid," sa statsråd Enoksen.

Diskusjonene i møtet omfattet Kommisjonens grønnbok om en europeisk strategi for bærekraftig, konkurransedyktig og sikker energiforsyning og fremtiden for olje og gass i EØS.

Begge parter understreket betydningen av å sørge for at energidialogen mellom Norge og EU ivaretar interessene til både energiprodusenter og -konsumenter. Energidialogen bygger på en felles forståelse om at energi spiller en nøkkelrolle for å nå målene om bærekraft, konkurranseevne og forsyningssikkerhet.

På området energieffektivisering presenterte kommissæren de viktigste initiativene i den nye handlingsplanen som forventes å bli vedtatt av Kommisjonen i slutten av september 2006. Målet i handlingsplanen er å spare 20 % av EUs primære energiforbruk innen 2020. De to partene var enige om å styrke samarbeidet og utveksle erfaringer på dette området, samtidig som de understreket at økt bruk av fornybar energi er høyt prioritert.

Olje- og energiminister Enoksen og energikommisær Piebalgs utvekslet også informasjon om den seneste utvikling på de internasjonale energimarkedene.

På området energiteknologi var man enige om at det er viktig å fremme teknologiutvikling i energisektoren, for eksempel relatert til EUs syvende rammeprogram for forskning og utvikling som nå diskuteres.

Olje- og energiminister Enoksen og energikommissisær Piebalgs ble orientert om hovedkonklusjonene fra det første møtet i den felles samarbeidsgruppen på energiområdet som fant sted om morgenen samme dag. Ekspedisjonssjef Gunnar Gjerde og Director Heinz Hilbrecht presenterte mål og timeplan for arbeidet som skal resultere i en felles rapport. Rapporten skal presenteres på det neste Energidialogmøte på ministernivå i juni 2007.

Et viktig tema for neste års møte vil være rapporten fra den felles samarbeidsgruppen på energiområdet, som skal omhandle forsynings- og etterspørselssikkerhet i EØS. Med utgangspunkt i oversikten over mulige samarbeidsområder vil man også diskutere anbefalingene fra samarbeidsgruppen om hvordan man kan fremme energisamarbeidet, og mulige konkrete tiltak både i Norge og EU.