Historisk arkiv

En bedre energibalanse er nødvendig

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Innlegg i LO-Aktuelt nr 20-2006 av olje- og energiminister Odd Roger Enoksen (Sp)

En bedre energibalanse er nødvendig

Av olje- og energiminister Odd Roger Enoksen (Sp)
Innlegg i LO-Aktuelt nr 20-2006

I de senere årene har den norske kraftforsyningen blitt mer sårbar overfor svikt i tilsiget. Dette skyldes at etterspørselsøkningen etter elektrisitet over lengre tid ikke har blitt fulgt av en tilsvarende økning i produksjons- og overføringskapasitet.

Norske husholdninger og norsk industri er svært avhengig av elektrisitet. Vi har en stor andel kraftkrevende industri som er avhengig av en sikker strømforsyning. I tillegg har Stortinget bestemt at olje- og gassinstallasjoner på sokkelen, som for eksempel Troll, skal elektrifiseres. Alt dette krever mer kraft på sikt. Når vi vet at norsk elektrisitet nesten utelukkende blir produsert av vannkraft, blir vi svært sårbare overfor svikt i nedbøren.

Vi kan ikke gå på akkord med forsyningssikkerheten. Samtidig er det et mål at husholdninger og næringsliv skal ha akseptable energipriser. Vi må derfor arbeide for en styrket og mer variert energiforsyning.

Regjeringen har tatt den manglende produksjonskapasiteten på alvor. Det er gitt en rekke konsesjoner både på gasskraftverk, vindkraft og små vannkraftanlegg. Hvis disse blir realisert vil det øke produksjonen betydelig.

For å styrke satsingen på fornybar energi og en miljøvennlig energiomlegging oppretter regjeringen et nytt fond, Grunnfond for energieffektivisering og fornybar energi, som på sikt vil komme opp i 20 milliarder kroner. Siden 2/3 av fondskapitalen er tenkt forbeholdt bioenergi/fjernvarme samt energieffektivisering og energisparing, bør det gi gode muligheter for å realisere blant annet bioenergiprosjekter

For perioden 2001 til 2016 har regjeringen etablert et langsiktig mål på 30 TWh for fornybar energi og energieffektivisering.

Regjeringen har også lagt fram forslag til en historisk satsing på gasskraft med CO2-håndtering på Kårstø og Mongstad. Sistnevnte er et samarbeid mellom staten og Statoil om å bygge verdens største fullskala CO2 renseanlegg, et svært viktig prosjekt.

Jeg har nettopp lagt fram en stortingsmelding om en egen støtteordning for fornybar elektrisitet. Det skal også innføres støtteordninger til husholdninger og infrastruktur for fjernvarme gjennom Energifondet.

Det er for tidlig å si hvordan strømsituasjonen vil bli denne vinteren, selv om regnet i store deler av Norge og mulighetene for import nå gjør situasjonen noe lettere. Hvis strømprisene blir så høye at minstepensjonister og andre husholdninger med lave inntekter får problemer med å betale strømregningen, har regjeringen tilgjengelig systemer som raskt og effektivt kan kanalisere støtte til disse husholdningene.