Historisk arkiv

Ingen holdes for narr

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Innlegg av olje- og energiminister Odd Roger Enoksen i Adresseavisen 25.11.2006

Ingen holdes for narr

Av olje- og energiminister Odd Roger Enoksen (Sp)
Publisert i Adresseavisen 25.11.2006

Strand i Adresseavisen mener at jeg i over et halvt år har holdt strømkundene i Midt-Norge for narr, siden jeg ikke har lagt fram en plan for den varslede strømkrisa i Midt-Norge. Hvem som holder hvem for narr får være opp til den enkelte å bedømme, men situasjonen i Midt-Norge bedres ikke ved politisk retorikk om planer.

Jeg har siden dag én som olje- og energiminister arbeidet med utfordringene knyttet til strømsituasjonen i Midt-Norge og kraftbalansen i Norge generelt. Jeg har sagt at jeg vil legge fram en plan over hvordan regjeringen vil løse de kommende strømforsyningsutfordringene. Jeg har aldri sagt at en handlingsplan for Midt-Norge skal legges fram for Stortinget. Dette er regjeringens plan for håndtering av utfordringene.

Jeg kan forsikre befolkningen i Midt-Norge at jeg arbeider intenst med dette. Så langt har jeg gitt NVE i oppdrag å prioritere konsesjonssaker i Midt-Norge. Dette gjelder både vann- og vindkonsesjoner. Jeg har bedt Enova bidra når det gjelder energieffektiviseringsprosjekter og fjernvarmesøknader, for å frigi elektrisitet. Enova har også satt i gang en omfattende sparekampanje for å få oss alle til å redusere eget elektrisitetsforbruk. Statnett arbeider med ny overføringslinje mellom Fardal og Ørskog, og sammen med NVE har de gått grundig inn i sine analyser av sårbarheten i området, spesielt i forhold til kapasiteten i overføringsnettet.

Uavhengig av nytt linjenett og tiltak for å redusere elektrisitetsforbruket har vi behov for ny kraftproduksjon i regionen. Kraftproduksjonen vil komme gjennom mindre vannkraftprosjekter og vindkraft. Men for å dekke det framtidige kraftbehovet i området er vi også avhengige av gasskraft med CO2-håndtering.

Staten bygger verken fjernvarme, vind, vann eller gasskraftverk med CO2-rensing – det er det industrielle aktører som gjør. Regjeringen har lagt fram støtteordninger som vil gjøre fjernvarme-, vindkraft- og vannkraftproduksjon mer lønnsomt enn i dag. Regjeringen vil også bidra til rensing av CO2 fra gasskraft. Slik tar staten ansvar for å få på plass ny produksjon i regionen.

Det vi nå arbeider med er å bidra til at aktørene i området vil investere i ny gasskraftproduksjon. Her foreligger flere interessante alternativer, og regjeringen vil bidra til å redusere rensekostnadene ved klimautslipp dersom noen av disse prosjektene realiseres.

Jeg arbeider altså etter en plan selv om denne ikke er utgitt i bokform. Hver stein snus for å finne virkemidler som kan dempe forbruket og øke produksjonen på en miljømessig god måte. Planen vil bli lagt fram så fort jeg mener det er forsvarlig. Ingen har bruk for en plan dersom den ikke er gjennomførbar.