Historisk arkiv

Sokkelåret 2005, ressursregnskapet og fremtidsutsikter"

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Tale av Olje- og energiminister Odd Roger Enoksen, Stavanger 12.januar 06

Tale av Olje- og energiminister Odd Roger Enoksen, Stavanger 12.januar 06

Sokkelåret 2005, ressursregnskapet og fremtidsutsikter

Det er en glede å være her hos Oljedirektoratet i forbindelse med fremleggelsen av ressursregnskapet og oppsummeringen av sokkelåret 2005. Ikke minst fordi 2005 har vært et svært godt år for norsk oljevirksomhet. – Vi har gjort flere funn, hatt en kraftig modning av ressurser og en relativt høy petroleumsproduksjon.

Petroleumssektoren er av stor betydning for Norge, og vi ønsker å føre en politikk som legger til rette for en langsiktig verdiskaping fra sektoren. Gode rammebetingelser, tilgang på leteareal, et sammensatt aktørbilde og den vedvarende høye oljeprisen har vært med på å gi oss det resultat vi nå ser.

Jeg vil i denne sammenheng kommentere tre viktige størrelser som jeg vet at det er stor interesse rundt; nemlig produksjon, reservetilvekst og investeringer.

Oljeproduksjonen
Oljeproduksjonen i 2005 ble litt lavere enn prognosert. Dette skyldes problemer på Snorre og forskyvning/forsinkelser i boreplaner og forsinket produksjonsoppstart på flere felt. Et stramt riggmarked gjør at problemene vil forplante seg til 2006, men deretter forventer vi en økning i oljeproduksjonen i 2007 og 2008. Om vi ser på samlet olje- og gassproduksjon i den neste femårsperiode vil vi ha en økning på mer enn 100 Msm 3> i forhold til den foregående femårsperiode. 100 Msm 3> kan sammenlignes med resevene på Nornefeltet – så det er store volum det er snakk om. Jeg kan dermed konkludere med at vi fortsatt har en svært positiv utvikling på sokkelen når det gjelder petroleumsproduksjon!

Reservetilvekst
Også når det gjelder reservetilvekst er historien positiv. Tilveksten av reserver i 2005 var større enn produksjonen! Reservene økte med 281 MSm 3> o.e. og vi hadde en netto økning av reserver på om lag 25 MSm 3>. Dette synes jeg det står respekt av, og vi er på god vei mot å nå myndighetenes nye mål om å modne frem 5 mrd. fat olje innen 2015. Den store tilveksten av reserver kommer som følge av at en rekke utbygginger er besluttet, og av en økning i reserver på felt som allerede er i drift.

Investeringene
Når det gjelder investeringene i perioden 2006 til 2010, har OD anslått en økning på om lag 67 mrd. kroner i forhold til NB2006. Hovedtyngden av økningen i disse investeringene kommer i 2009 og 2010. Nedgang i investeringene etter at Snøhvit, Ormen Lange og Langeled er ferdig utbygd blir dermed mindre enn fryktet. Nye prosjekter er godkjent og klare for utbygging, og vi kan forvente et fortsatt høyt aktivitetsnivå. Dette skaper gode muligheter for norsk leverandørindustri og er positivt for sysselsettingen i næringen!

Jeg vil nå nevne noe av det vi gjør for å legge til rette for en videre utvikling av norsk sokkel.

Modne områder
Myndighetene vil intensivere oppfølgingen av lisenser i modne områder. Vi ser at muligheten for ressurstilvekst fra disse områdene er store. Økt utvinning og forlenget levetiden bidrar til reservevekst. Vi ser også at det kan bli aktuelt å gjenoppta produksjonen fra felt som per i dag er nedstengt. Den kraftig modning av ressurser det siste året kommer fra felt og områder hvor det har vært aktivitet lenge, dette underbygger viktigheten av å ha et sterkt fokus på de modne områdene på sokkelen.

Et av grepene vi gjorde i fjor for å legge til rette for en mer effektiv utnyttelse av ressursene i modne områder var å fastsette en foreskrift som regulerer andres bruk av innretninger. Denne foreskriften trådde i kraft 1. januar 2006. Jeg mener at denne forskriften vil bidra til å sikre selskapene gode lete- og utbyggingsinsentiver. Forskriften vil bidra til å effektivisere forhandlingsprosessen og gi rammer for utforming av tariffer og vilkår for øvrig. For aktører som ikke har eierskap i infrastruktur er denne forskriften viktig, selv om prinsippet om at det er de kommersielle aktørene som skal fremforhandle gode løsninger for begge parter ligger fast.’’’

Letepolitikk
For å legge til rette for en langsiktig utvikling av oljevirksomheten er det avgjørende med en aktiv letepolitikk. Regjeringen ønsker å få til en økning av leteaktiviteten på norsk sokkel. Oljeindustrien har de senere år fått tilgang til betydelig letearealer. I dag kan det virke som om den begrensende faktoren for leteaktiviteten på norsk sokkel er tilgang til rigg. Selskapene på norsk sokkel har her en viktig utfordring.

Vi har nettopp foretatt tildelinger i TFO 2005 og vi jobber nå med søknadene til 19. konsesjonsrunde. Vi tar sikte på å tildele nye utvinningstillatelser i 19. konsesjonsrunde i slutten av første kvartal 2006.

Jeg er svært godt fornøyd med interessen selskapene viser for norsk sokkel. Søknadene til TFO 2005 og 19. konsesjonsrunde viser at leteområder på norsk sokkel er svært konkurransedyktige i et internasjonalt perspektiv både i modne og umodne områder.

Olje- og energidepartementet har mottatt søknader fra 24 selskaper i 19. konsesjonsrunde. Regjeringen legger stor vekt på satsing og tilstedeværelse i nordområdene. Det er derfor spesielt positivt å se at gjenopptagelsen av letevirksomheten i Barentshavet blir godt mottatt av industrien. Til tross for flere omfattende tildelinger i Norskehavet viser denne runden at også dette havområdet tiltrekker seg et stort antall søkere. Søknadsbildet legger et godt grunnlag for en omfattende utforskning av umodne deler av norsk sokkel.

Jeg vet at det er knyttet stor spenning til tildeling i 19. konsesjonsrunde, utover det vil jeg ikke si annet enn at regjeringen har slått fast at 19. konsesjonsrunde vil bli gjennomført som planlagt med tildeling første kvartal 2006, og at det ved tildeling blir lagt vekt på å sikre en god balanse mellom interessene knyttet til fiskeri-, havbruks- og petroleumsvirksomheten innenfor en bærekraftig forvaltning av ressursene.

I TFO 2005 ble det tildelt 45 utvinningstillatelser til 26 selskaper. Dette er den mest omfattende tildelingen vi har hatt på norsk sokkel. Interessen viser at oljeselskapene deler myndighetenes oppfatning av at det fremdeles er store muligheter i modne deler av norsk sokkel. Vi har hatt en økning i antall aktører på sokkelen de siste årene og ordningen med årlige tildelinger i modne områder legger til rette for inntreden av nye aktører. De nye aktører bidrar, i samspill med de store aktørene, positivt til verdiskapingen og kan overta oppgaver de store selskapene ikke lenger ønsker å bruke ressurser på.

Takk for oppmerksomheten!