Historisk arkiv

Vi er ikke kraftløse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Innlegg av Odd Roger Enoksen, publisert i Dagbladet 31. august 2007.

Vi er ikke kraftløse

Innlegg av Odd Roger Enoksen i Dagbladet 31. august 2007.

I Dagbladet 25. juli gir forbundsleder Leif Sande i Industri Energi og administrerende direktør Stein Lier-Hansen fra Norsk Industri uttrykk for at norsk energipolitikk er kraftløs når det gjelder forsyningsikkerheten i Midt-Norge og spør om Enoksen har abdisert når det gjelder denne saken.

At kraftsituasjonen i Midt-Norge krever handling er helt riktig. Regjeringen har derfor gjort et betydelig arbeid for å få på plass tiltak for å bedre

kraftsituasjonen i Midt-Norge siden den tiltrådte høsten 2005. Før jul i fjor ble hovedtrekkene i handlingsplanen for Midt-Norge lagt fram. Regjeringens plan for å styrke kraftsituasjonen i regionen er basert på tiltak for økt overføringskapasitet, økt satsing på ny kraftproduksjon og energieffektivisering, samt andre tiltak som skal sikre forsyningssikkerheten i Midt-Norge. Regjeringens strategi er absolutt ikke kraftløs og jeg vil lede arbeidet med gjennomføringen.

Det er besluttet tiltak for å bedre kraftsituasjonen i regionen på kort sikt blant annet gjennom Statnetts investeringer i spenningstøtte i nettet og i reservekraftverk.

Det er også behov for mer nett og mer kraftproduksjon i regionen. Nettinvesteringene er underveis og jeg er opptatt av at fremdriften i arbeidet holdes. Når det gjelder kraftproduksjon har regjeringen på kort tid fått flertall i Stortinget for en ambisiøs strategi for å realisere betydelig mer fornybar produksjon. Regjeringen har fastsatt et samlet mål på 30 TWh for økt fornybar produksjon og energieffektivisering i 2016 i forhold til 2001. Det er opprettet et Grunnfond for fornybar energi og energieffektivisering med et innskudd på 10 milliarder kroner fra 2007. Regjeringen vil foreslå å skyte inn nye 10 milliarder kroner i 2009 og ytterligere 10 milliarder kroner innen 2012. Det er under forberedelse en egen støtteording for fornybar elektrisitet. Ordningen vil gi forutsigbare og stabile rammebetingelser for fornybar elektrisitetsproduksjon i årene framover og legge til rette for en betydelig produksjonssøkning for både vind- og vannkraft både i Midt-Norge og i resten av landet. Regjeringen arbeider også for å legge forholdene best mulig til rette for realisering av nye gasskraftprosjekter med C02-håndtering. Vi er i dialog med aktuelle utbyggere av gasskraftverk, og arbeider mot å få til en snarlig løsning.

Men å bygge ut mer kraftproduksjon og nettkapasitet er krevende. Det er mange viktige samfunnsinteresser som skal ivaretas og avveies. Vi har blant annet ambisiøse målsettinger på miljøsiden som selvsagt skal ivaretas. Regjeringens bidrag til CO2-håndtering på Kårstø og Mongstad er viktige miljøtiltak.

Samlet sett har vi en kraftfull strategi for å løse utfordringene i Midt-Norge, og det avgjørende nå er å få lagt til rette for investeringer i ny gasskraftproduksjon i regionen.

Jeg har i tillegg til dette satt i gang en omfattende evaluering av energiloven og de energipolitiske virkemidler vi rår over for å se hvilke endringer som eventuelt kan gjøres – blant annet for bedre å kunne møte de utfordringer Sande og Lier-Hansen peker på, mangel på ny produksjon i et markedsbasert system.

Jeg kan forsikre Sande og Lier-Hansen om at jeg på ingen måte har abdisert. Tvert imot understreket jeg at Regjeringen er innstilt på å bidra også til ny produksjon i Midt-Norge. At jeg samtidig fastslår den selvfølgelighet at det er produsentene som må investere i produksjon burde ikke opprøre noen.