Historisk arkiv

Nytt fra teleområdet i EU

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Nytt fra teleområdet i EU

Samferdselsministerens møter
Samferdselsminister Liv Signe Navarsete møtte Kommissær Reding til samtaler i Brussel 7. februar 2006. På møtet ble det blant annet diskutert revisjonen av reguleringspakken for elektronisk kommunikasjon, de høye roaming-prisene på internasjonal mobiltelefoni, spektrumpolitikk, datalagringsdirektivet, bredbåndspolitikk og spam.

24. februar 2006 møtte samferdselsministeren det østerrikske EU-formannskapet. Hun hadde samtaler i Wien med den østerrikske visekansleren Hubert Gorbach, som er minister med ansvar for transport, post og telekommunikasjoner. Regelverk og internasjonal utvikling innenfor posttjenester og elektronisk kommunikasjon var noen av temaene på møtet.

EU-høring av mulige endringer i ekompakken (teleregelverket)
EU-kommisjonen har lansert en ekstern høring for å innhente innspill til revisjon av teleregelverket, dvs. reguleringspakken for elektronisk kommunikasjon og rekommandasjonen om relevante markeder. Kommisjonen avholdt 24. januar en åpen workshop der aktører og myndigheter kunne fremme sine synspunkter.

Frist for å gi innspill til høringen var 31. januar 2006.

Les Samferdselsdepartementets innspill her

Arbeidet er nå i en startfase i Kommisjonen. Foreløpig tidsplan går ut på at Kommisjonen vil utarbeide en rapport på bakgrunn av høringsinnspillene innen juli 2006. Deretter vil det bli en ny høring. Det tas sikte på å utarbeide lovendringsforslag innen slutten av 2006.
Les mer på Kommisjonens hjemmesider

Østerrikes EU-formannskap – prioriteringer på IT- og teleområdet
Østerrike overtok EU-formannskapet 1. januar 2006 og har varslet følgende prioriteringer på tele- og IT-området:

Tele
1. Gjennomgangen av reguleringspakken for elektronisk kommunikasjon og rekommandasjonen om relevante markeder.

2. Spektrumpolitikk

3. Administrasjon av Internet (oppfølging av WSIS)

IT
1. eGovernment

2. Sikkerhet (herunder spam og sikkerhet i nett)

3. ENISA (European Network and Information Security Agency)

Les mer om formannskapet på deres hjemmeside

Ny rapport fra ENISA
ENISA (European Network and Information Security Agency) er et EU-byrå som jobber med informasjonsikkerhet. Norge deltar i byrået. ENISA har utarbeidet en ny rapport om bevisstgjøring knyttet til informasjonssikkerhet. Rapporten inneholder eksempler på ”best practices” og tips og anbefalinger til medlemslandene om hvordan man kan oppnå økt bevissthet om informasjonssikkerhet.

Les rapporten her

Mer om ENISA finner du på byråets hjemmeside

Safer Internet Day – 7. februar 2006
Den 7. februar ble det i hele Europa gjennomført en markering av denne dagen. I Norge er det SAFT-prosjektet i regi av Medietilsynet som er koordinator og markeringen har fått navnet ”trygg bruk-dagen”. Flere aktører har samarbeidet om ”trygg bruk-dagen”. Samferdselsdepartementet og Post- og teletilsynet er to av disse.

For mer informasjon – gå inn på EU-Kommisjonens og SAFTs hjemmesider.

eTen

eTen er EUs program for elektroniske tjenester. Fra 2006 er Norge betalende medlem i programmet. Samferdselsdepartementet har bevilget penger til programmet via departementets forskningsmidler.

Programmet finansierer utvikling og implementering av nettbaserte tjenester rettet mot befolkning og næringsliv i Europa. Søknadsfrist for å søke om prosjektmidler under programmet er 15. mai.
Forskningsrådet er "Nasjonalt Kontaktsenter" for eTen, og vil avholde et infomøte om programmet 15. mars.

Les mer på Forskningsrådets hjemmesider og på eTens hjemmeside