Historisk arkiv

Klart for togtrafikk Oslo-Karlstad-Örebro-Stockholm

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Etter tre års utredningsarbeid er det nå oppnådd en avtale om å gjenoprette daglig togforbindelse mellom Oslo og Stockholm. (26.06.06)

Pressemelding

Nr.: 58/06
Dato: 26.06.06

Klart for togtrafikk Oslo-Karlstad-Örebro-Stockholm

Samferdselsdepartementet
Hedmark Fylkeskommune
Rikstrafiken
Värmlandstrafik AB
Länstrafiken i Örebro
NSB AS
SJ AB

Etter tre års utredningsarbeid er det nå oppnådd en avtale om å gjenoprette daglig togforbindelse mellom Oslo og Stockholm. Dette blir mulig takket være et godt samarbeid mellom Samferdselsdepartementet i Norge, Hedmarks fylkeskommune, Rikstrafiken, Värmlandstrafik AB, Länstrafiken i Örebro, NSB AS og SJ AB.

Den 7. januar neste år vil det første toget gå, og med dette gjenopprettes daglig togtrafikk over grensen, på strekningen mellom Oslo og Stockholm. Det har ikke vært daglig trafikk over grensen i dette området, med unntak for helger, siden det norsk-svenske fellesfinansierte selskapet LINX ble lagt ned i begynnelsen av januar 2005. Linx ble lagt ned på grunn av dårlig lønnsomhet, og deltakerne i prosjektet har nå blitt enig om å fordele beregnet underskudd mellom seg. Ifølge avtalen er det SJ og NSB som tar den økonomiske risikoen for dette.

Løsningen er framarbeidet i prosjektet Gränstrafiken som til å begynne med var et samarbeid mellom Värmlandstrafik AB, Hedmark fylkeskommune og Länstrafiken i Örebro. Prosjektet startet i 2003 og ble etter en tid utvidet med representanter fra SJ og NSB. Fra 2005 ble også Samferdselsdepartementet i Norge og svenske Rikstrafiken invitert å delta i prosjektet. Samarbeidet mellom disse aktørene vil fortsette, i første omgang i løpet av den treårsperiode som avtalen nå omfatter.

– Dette er et godt eksempel på regional medvirkning, initiativ og samarbeid mellom svenske og norske myndigheter, sier samferdselsminister Liv Signe Navarsete.

Infrastrukturminister Ulrica Messing er også positiv til avtalen:

– Den regionale tilgjengligheten vil forbedres til et nivå som er likverdig med tilsvarende regioner, og vi er også fornøyde med et godt samarbeid over nasjonsgrensen, sier Messing.

På den norske siden vil antallet avganger mellom Kongsvinger og Oslo nesten dobles med denne avtalen. På den svenske siden blir det ifølge avtalen to daglige dobbelturer mellom Karlstad og Charlottenberg og en dobbeltur mellom Karlstad og Örebro, i tillegg til dagens tilbud.

Til redaksjonen:

Samferdselsministerens tale i Karlstad 27.06.06

Presseinvitasjon

Deltakerliste

Kontaktperson: Informasjonssjef Ivar Torvik, Samferdselsdepartementet, tlf. 90 51 08 86