Historisk arkiv

Besøk fra Mosabik

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

Mandag 12. februar innleder Mosambiks president Armando Guebuza og flere av hans ministere et tre dagers besøk til Norge. Statsminister Jens Stoltenberg er vert for besøket.

Mandag 12. februar innleder Mosambiks president Armando Guebuza og flere av hans ministere et tre dagers besøk til Norge. Statsminister Jens Stoltenberg er vert for besøket og vil ha et møte med presidenten på Statsministerens kontor.

Samme dag undertegner utviklingsminister Erik Solheim en energiavtale med landet – en avtale som skal sikre energi til en av Mosambiks fattigste provinser.
Norge har samarbeidet med Mosambik om utvikling i over tretti år, og landet vil fortsatt være et av de viktigste mottakerne av norsk støtte i kampen mot fattigdom. Det samarbeides i dag på sektorene helse, fiskeri og energi, og det gis generell budsjettstøtte. Samarbeidet med Mosambik har over flere år utviklet seg til noe mer enn bistand, og det er dette aspektet som vil stå i fokus i store deler av presidentens program i Norge.  

Med i president Guebuzas delegasjon er også landets utenriks-, fiskeri-, energi- og turistminister. 

På næringslivets bistandskonferanse tirsdag 13. februar, en konferanse som Kronprins Haakon vil åpne, skal president Guebuza innlede om behovet for investeringer i Mosambik. Dagen etter, på Institutt for fredsforskning, PRIO, vil president Guebuza holde foredrag om fredsutsikter for Afrika med bakgrunn fra erfaringene i Mosambik; frigjøringskampen i landet fram mot uavhengigheten i 1975 og konsolideringen av freden etter fredsavtalen i 1992.  

Mosambiks petroleumsinstitutt står sentralt i det langvarige samarbeid med Norge, og dette samarbeidet har bidratt til at landet nå har et regelverk som gjør at den dagen pengene begynner å klinge i kassa, er det håp om at petroleum skal bli en motor i landets utvikling. Det ligger blant annet i regelverket at alle konsesjonsinnehavere må samarbeide med det nasjonale oljeselskapet ENH. Det ligger fortsatt store utfordringer i å styrke dette oljeselskapet og skatteetaten, blant annet i forholdet til utenlandske selskaper med mye kapital i ryggen. Det norske oljedirektoratet har vært sentralt i samarbeidet på sektoren. 

Det ble nylig gjennomført en internasjonal evaluering av den norske bistanden til petroleumssektoren hvor Mosambik var et case. Evalueringen er meget positiv. Først og fremst roser den Mosambik som er i ferd med å utvikling en sterk og velfungerende petroleumssektor. Men den peker også på at norsk bistand har vært - og fortsatt er – en sterk bidragsyter i så måte.  

Mosambik, med en befolkning på nærmere 20 millioner, er svært fattig, men har opplevd en positiv økonomisk utvikling de senere år. Selv om man ser en bedring, er landet rangert som nummer 168 av totalt 177 land i FNs levekårsindeks Human Development Report 2006. Landet er hardt rammet av hiv/aids, og halvannen millioner mosambikanere i alderen 15-49 år antas å være smittet. Mosambik har klart å redusere barnedødeligheten noe de seneste tiårene. Mosambik er valgt som pilot for arbeidet med FN-reform.

Les mer om arbeidet mot barnedødelighet og FN-reform

Les mer om president Guebuza og om Mosabik på Utenriksdepartementets sider.