Historisk arkiv

Vaksiner redder barn

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

- Det er en stor glede å se at de store vaksineprosjektene som Norge støtter, virkelig lykkes med å redde fattige barn, sier Stoltenberg. En WHO-rapport viser at barnedødeligheten som følge av meslinger er redusert med 60 prosent fra 1999 til 2005.

Vaksiner redder barn

- Det er en stor glede å se at de store vaksineprosjektene som Norge støtter, virkelig lykkes med å redde fattige barn, sier statsminister Jens Stoltenberg. En rapport fra WHO viser at barnedødeligheten som følge av meslinger er redusert med 60 prosent i perioden fra 1999 til 2005, og at reduksjonen er størst i Afrika med 75 prosent. (23.01.07)

- Det er ekstra flott at innsatsen har gitt enda bedre resultat enn det målet vi satte opp. Nærmere en halv million barn reddes hvert år som følge av kampen mot meslinger. Vi satser videre på denne typen arbeid, i Afrika og i de store folkerike landene i Asia, som for eksempel India, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Rapporten, som Verdens helseorganisasjon la fram nå i januar 2007, viser at barnedødeligheten som følge av meslinger er redusert med 60 prosent i perioden fra 1999 til 2005. Og det er i Afrika at reduksjonen er størst, der er barnedødeligheten som følge av meslinger redusert med hele 75 prosent.

En helsearbeider setter en vaksine på en liten gutt i byen Herat i Afganisthan. Foto: UNICEF/ HQ00-0863/Roger LeMoyne
En helsearbeider setter en vaksine på en liten gutt i byen Herat i Afganisthan.Foto: UNICEF/ HQ00-0863/Roger LeMoyne

The Measles Initiative ble startet opp i 1999 av UNICEF, World Health Organization (WHO), The United States Center for Disease Control and Prevention ( CDC) Initiativet for meslingkampanjen.

Ifølge WHO skyldes suksessen et sterkt engasjement og godt gjennomførte kampanjer hos nasjonale myndigheter spesielt i Afrika. Meslingkampanjen har hatt tre strategiske satsningsområder; å vaksinere barn på lokale helsestasjoner, gjennomføre store nasjonale massemønstringer for å vaksinere barn, samt å overvåke sykdomsutviklingen og behandle de som er rammet med Vitamin A.

Meslingkampanjen har også bidratt til å oppgradere lokale helsestasjoner. Helsesøstrene har fått bedre opplæring og helsestasjonene har fått tilgang til kjølelagre som de trenger for å lagre andre vaksiner og medisiner.


Les mer:

Felles pressemelding fra World Health Organization og UNICEF:
Global goal to reduce measles deaths in children surpassed: