Historisk arkiv

Statsministerens kontor

Stoltenberg: Norge støtter palestinsk forsoning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

– Forsoning mellom palestinerne og en samlingsregjering er nødvendig for å få fredsprosessen tilbake på sporet, sa statsminister Jens Stoltenberg etter at han i dag hadde samtaler i Oslo med den palestinske presidenten Mahmoud Abbas.

Det vi er mest opptatt av nå er den humanitære situasjonen i Gaza. Det er et desperat behov for mat, medisiner og annen humanitær bistand, sa statsminister Jens Stoltenberg etter at han i dag hadde samtaler i Oslo med den palestinske presidenten Mahmoud Abbas. De to drøftet den humanitære situasjonen i Gaza og mulighetene for fred i regionen. Statsministeren tok til orde for palestinsk forsoning og sa at det internasjonale samfunnet fortsatt må engasjere seg.

Mahmoud Abbas og Jens Stoltenberg. Foto: Statsministerens kontor
Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas og statsminister Jens Stoltenberg. Foto: Statsministerens kontor.

– Grensene må åpnes øyeblikkelig. Israel er forpliktet til å tillate full og uinnskrenket adgang til Gaza for humanitær bistand, finansielle tjenester og bygningsmaterialer, sa Stoltenberg.

Statsministeren sa at det internasjonale samfunn må støtte arbeidet for å gjenopprette de palestinske selvstyremyndighetene, og understreket betydningen av det kommende møtet i Sharm el-Sheikh og møtet som giverlandskomiteen skal holde i Kairo.

– Forsoning mellom palestinerne og en samlingsregjering er nødvendig for å få fredsprosessen tilbake på sporet, sa Stoltenberg. Han sa Norge fullt ut støtter de egyptiske anstrengelsene for å føre de palestinske grupperingene sammen for fred.

– En palestinsk samlingsregjering må oppfylle det internasjonale samfunnets forventninger når det gjelder å fordømme terrorisme, respektere tidligere inngåtte avtaler og anerkjenne Israels rett til å leve i sikkerhet for terroristangrep, sa statsministeren. Han sa at Norge er rede til å samarbeide med en palestinsk samlingsregjering for Gaza og Vestbredden.

Stoltenberg sa at det er avgjørende at det internasjonale samfunnet fortsetter å arbeide for å holde fredsprosessen på sporet.

– Vi setter pris på signalene om at Obama-administrasjonen vil øke USAs engasjement. USAs lederskap er avgjørende om vi skal nå fram til en fredelig løsning, sa statsminister Jens Stoltenberg.

Jens Stoltenberg og Mahmoud Abbas. Foto: Statsministerens kontor
Statsminister Jens Stoltenberg tok i dag imot den palestinske presidenten Mahmoud Abbas. Foto: Statsministerens kontor.