Historisk arkiv

Nordområdene — et hav av muligheter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

-Denne regjeringen har nordområdene på toppen av sin agenda. Det er fordi nordområdene utgjør et hav av muligheter som ennå ligger foran oss. Det sa statsminister Stoltenberg i sin tale til NHOs årskonferanse 2006.

Pressemelding

Nr.: 3/2006
Dato: 04.01.05

Nordområdene – et hav av muligheter

- Denne regjeringen har nordområdene på toppen av sin dagsorden. Det er fordi nordområdene utgjør et hav av muligheter som ennå ligger foran oss.

Det sa statsminister Jens Stoltenberg i sin tale til NHOs årskonferanse 2006, i Oslo i dag.

-Regjeringen gir full støtte til de norske selskapene som konkurrerer om å få være med i utviklingen av Shtokman-feltet på russisk side i nord, sa Stoltenberg.

-Norsk teknologi på dette området er ledende i verden. Ved å delta i nye prosjekter internasjonalt utvikler vi vår egen industri, både de store lokomotivene og store og små leverandørbedrifter. Slikt skaper nye muligheter også i Norge, sa statsministeren.

Regjeringen vil tildele nye utvinningstillatelser i den 19. konsesjonsrunden som kommer før påske i år. Tildelingen vil baseres på premisser fra den helhetlige forvaltningsplanen for Barentshavet som legges fram samtidig.

-Når vi åpner for leting i nye områder i Barentshavet, vil vi kreve at selskapene opprettholder den høyeste miljøstandarden. Vi må være verdensledende på miljøteknologi, oljevernberedskap og miljøovervåkning, sa Stoltenberg.

Regjeringen ønsker å redusere risikoen for oljesøl langs kysten i nord. Derfor vil regjeringen søke FNs sjøfartsorganisasjon (International maritime organisation) om å legge en påbudt seilingsled utenfor territorialfarvannet på strekningen Vardø-Røst.

-Dette er et viktig miljøtiltak for å sikre kysten i nord. Ved å legge skipstrafikken lengre ut fra kysten, vil vi minske faren for havari og i tillegg få bedre tid til å hjelpe fartøy som måtte få behov for assistanse, sa statsminister Jens Stoltenberg.