Historisk arkiv

Satser mer på tusenårsmål fire

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

Regjeringen øker bevilgningen til arbeidet med FNs tusenårsmål fire med 300 mill kr. Regjeringens totale satsing på kampen mot barnedødelighet er da på hele 800 mill kr i året.

Pressemelding

Nr.: 123-06
Dato: 18.09.06

Satser mer på tusenårsmål fire

Regjeringen øker bevilgningen til arbeidet med FNs tusenårsmål fire med 300 millioner kroner. Regjeringens totale satsing på kampen mot barnedødelighet er da på hele 800 millioner kroner i året. Tusenårsmål fire er å redusere barnedødeligheten i fattige land med to-tredjedeler innen 2015. De 800 millionene kommer i tillegg til Norges bidrag til UNICEF og Verdens helseorganisasjon (WHO).

- Vi forsterker vår innsats for barn i fattige land. 10,5 millioner barn dør hvert år av sykdommer som kan forebygges eller behandles. Det er en tragedie vi ikke kan la fortsette. Derfor øker vi vår bevilgning og kaller på andre land og organisasjoner om å forsterke sin innsats, sa statsminister Jens Stoltenberg.

Statsministeren sa dette da han i dag åpnet et møte i New York som samler internasjonale statsledere, de viktigste organisasjonene innen barnehelse og noen av verdens fremste medisinske eksperter på feltet. Norge har tatt initiativ til møtet som arrangeres sammen med UNICEF og det anerkjente medisinske tidsskriftet Lancet.

Norske midler for å redde barn i fattige land har blant annet vært brukt på store vaksinasjonsprogram.

- Vaksinering av barn virker. Innsatsen for å utrydde meslinger er et godt eksempel. Det har vært en suksess i de landene som har jobbet konsentrert og systematisk. I Afrika har 248 millioner barn blitt vaksinert mot meslinger siden 1999. Undersøkelser viser at antall dødsfall som følge av meslinger er mer enn halvert og 450 000 barn reddes hvert år som følge av dette ene programmet. Vi må satse videre på slike program og andre tiltak, sa Stoltenberg.

De økte midlene vil blant annet gå til spesielle satsninger innen noen få store land hvor flest barn dør.

- For å nå målet om å redde flere barn, må de mest folkerike landene med høy barnedødelighet sette i verk gode programmer med politisk støtte på høyt nivå. India er et slikt land og vi skal samarbeide med India for å støtte opp om deres program for å redusere barnedødeligheten, sa Jens Stoltenberg.

Regjeringen utvider sitt arbeid for å bidra til å redusere barnedødeligheten ved å inngå en allianse på høyt politisk nivå med India. I India dør 2,2 millioner barn under fem år hvert år. Statsminister Jens Stoltenberg og statsminister Manmohan Singh har inngått en samarbeidsavtale. Under avtalen skal Norge bidra med 500 millioner kroner over fem år til Indias nye program for å redde barn. Programmet er rettet mot de fem statene i India som er verst rammet av barnedødsfall og står for 60 prosent av alle Indias barnedødsfall. Programmet inneholder en rekke tiltak for redusert barnedødelighet: vaksinering skal fordobles, lokale helsearbeidere skal få videreutdanning og nyfødthelse skal forbedres. Programmet utføres i samarbeid med UNICEF og WHO.

- Tallene som forskerne legger fram her i dag, viser at innsatsen vår hjelper. Men det trengs forsterket innsats for å nå målet om å redusere barnedødeligheten med to tredjedeler. Vi trenger en global handlingsplan og vi trenger mer penger til tiltak for verdensbarn, avsluttet Stoltenberg.


Regjeringen Stoltenberg har tatt et spesielt ansvar for å nå tusenårsmål nummer fire. Les mer om regjeringens satsing.