Historisk arkiv

Starter arbeid med egen Markalov

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

- Det er blant Oslos beste kvaliteter at naturen ligger tett inn på byen og er tilgjengelig for alle. Den gir naturopplevelser for mange. Derfor er det viktig å lage gode rammer for hvordan marka skal forvaltes, sa statsministeren da han lanserte regjeringens planer for vern av Oslo-marka i dag.

Pressemelding

Nr.: 91-06
Dato: 27.06.06

Regjeringen starter arbeidet med egen Markalov

Regjeringen har bestemt at det skal utarbeides en egen lov for vern av Oslomarka. Dette er en del av regjeringens innsats for friluftsliv og naturmiljø. Den nye loven vil gi mulighet til å verne Oslomarka med utgangspunkt i friluftshensyn. Det kan man ikke gjøre i dag.

- Det er blant Oslos beste kvaliteter at naturen ligger tett inn på byen og er tilgjengelig for alle. Den gir naturopplevelser for mange. Disse opplevelsene har også kommende generasjoner rett til å oppleve, derfor er det viktig å lage gode rammer for hvordan marka skal forvaltes, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Statsminister Jens Soltenberg og miljøvernminister helen Bjørnøy ved lansering av planene om egen markalov
Statsminister Jens Stoltenberg og miljøvernminister Helen Bjørnøy.
Foto: SMK

Hovedutfordringen i Oslomarka er å sikre grensene i et langvarig perspektiv og unngå utbyggingsplaner som vil redusere dagens tilgjengelige markaområde. Oslomarka som ligger i fem fylker og 19 kommuner, stiller særlige krav til samordning. Avgrensningen av virkeområdet vil være dagens grenser for Marka, som i hovedsak følger den markagrensen som ble trukket av Miljøverndepartementet i 1986.

- Med egen lov for Oslomarka sikrer vi allmennhetens tilgang til naturopplevelser. En slik lov vil gi bedre vern av Oslomarka, landets kanskje viktigste friluftsområde som betyr mye for svært mange mennesker, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy.

Den nye Oslomarkaloven skal blant annet ha bestemmelser om formål, virkeområde, grensefastsettelse, varighet, retningslinjer for arealbruk, ferdsel og annen virksomhet. Næringsvirksomhet slik som skogbruk kan videreføres stort sett med samme restriksjonsnivå som nå.

Under arbeidet med Oslomarkaloven vil regjeringen holde nær kontakt med naturvern- og friluftslivsorganisasjonene, kommunale og regionale myndigheter og private parter.

- Jeg tar sikte på at et lovutkast skal foreligge sommeren 2007, sier miljøvernministeren.