Historisk arkiv

Halvveis til tusenårsmålene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

- Det er bare sju år igjen til vi skal ha nådd tusenårsmålene. Uten ny og kraftfull innsats vil vi ikke lykkes, sier statsminister Jens Stoltenberg. Sammen med statsledere fra alle deler av verden står han bak en erklæring som legges fram i New York i dag der det kreves større innsats fra alle deler av samfunnet.

Den britiske statsministeren Gordon Brown presenterer i dag en erklæring i FN der han oppfordrer til stormobilisering for å nå tusenårsmålene om kamp mot fattigdom, bedre helse og skolegang for alle. Med på erklæringen er ledere fra flere land, som president Luiz Inácio Lula da Silva fra Brasil, president Nicolas Sarkozy fra Frankrike, statsminister Manmohan Singh fra India, statsminister Romano Prodi fra Italia, president Thabo Mbeki fra Sør-Afrika og forbundskansler Angela Merkel fra Tyskland,.

- Verdens land forpliktet seg til å følge opp de åtte målene da vi undertegnet tusenårsmålerklæringen i 2000. Nå må de samme landene ta ansvar for å følge opp, sier statsminister Jens Stoltenberg. Han skrev under målene på vegne av Norge i 2000.

 Mor med barn på en helseklinikk i Zanzibar. Foto: UNICEF/ HQ96-1366/Giacomo Pirozzi
Norge har tatt et spesielt ansvar for å følge opp tusenårsmål fire og fem om kamp mot barnedødelighet og innsats for bedre mødrehelse. I år er det satt av 800 millioner kroner til dette arbeidet.

- Et barn dør hvert sekund og en mor dør i barsel hvert minutt. Slik skal det ikke være. Vi har kunnskapen og virkemidlene som skal til for å gjøre noe med dette. Nå står det på verdens vilje, sier Stoltenberg.

I erklæringen som ble lagt fram i dag understrekes statenes ansvar, men lederne som har undertegnet erklæringen oppfordrer også næringslivet, religiøse samfunn, frivillige organisasjoner og enkeltpersoner til å gi sitt bidrag. Statsminister Gordon Brown oppfordret dessuten FN til å sammenkalle til et krisemøte om tusenårsmålene høsten 2008.  

 

 

  


Mor med barn på en helseklinikk i Zanzibar. Foto: UNICEF/ HQ96-1366/Giacomo Pirozzi

- Det er viktig at vi oppsummerer halvveis i perioden. Det er gjort viktige framskritt. Flere barn går på skole, flere kvinner deltar i politikken og barnedødeligheten går ned. Men på for mange områder ligger vi etter. Om målene skal nås, kreves det en helt annen innsats, flere og større bidrag enn i dag og sterkere vilje både i rike og fattige land til å gjennomføre de tiltak som trengs. Vi skal ta vår del av ansvaret for å bidra til fattigdomsreduksjon, bedre helse og skoletilbud, sier Stoltenberg.

 

Norge og statsminister Stoltenberg har også tatt initiativet til en global handlingsplan for å sørge for at tusenårsmål nummer fire og fem kan nås. Denne planen vil bli lagt fram i høst. Planen vil bidra til bedre resultatstyring og koordinering som grunnlag for å mobilisere ytterligere ressurser som trengs for å nå målene. Norge har allerede inngått partnerskap med flere land og mobiliserer et nettverk av ledere verden over som forplikter seg til å jobbe for å nå mål fire og fem, gjennom denne planen.

Les mer om Norge og statsminister Stoltenbergs engasjement for MDG fire og fem