Historisk arkiv

Norge skal være pådriver for ny klimaavtale

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

 Norge skal være pådriver for ny klimaavtale- Norge skal være en pådriver og et foregangsland i arbeidet for å få i stand en ny klimaavtale til å etterfølge Kyoto-avtalen. Regjeringen vil legge frem forslag som forener hensynet til miljø med hensynet til arbeidsplasser. Det sa statsminister Stoltenberg i sin tale på Arbeiderpartiets landsstyremøte.

Pressemelding

Nr.: 019-07
Dato: 14.02.2007

Norge skal være en pådriver for en ny klimaavtale

- Norge skal være en pådriver og et foregangsland i arbeidet for å få i stand en ny klimaavtale til å etterfølge Kyoto-avtalen. En ny og mer omfattende klimaavtale er nødvendig. Det sa statsminister Jens Stoltenberg i sin tale på Arbeiderpartiets landsstyremøte i dag.

En ny klimaavtale må innebære:

  • vesentlig større reduksjon i verdens utslipp av klimagasser enn gjennom Kyoto-avtalen
  • at utslippene i langt flere land og sektorer omfattes av avtalen
  • at rike land i større grad påtar seg byrden med å finansiere reduksjoner i utslippene
  • et velfungerende system for handel med kvoter som sikrer at utslippsreduksjonene skjer i de landene og de sektorene vi får mest reduksjon for pengene

- Norge skal oppfylle Kyoto-avtalen, og vi skal påta oss minst like store forpliktelser for det globale miljøet som EU. Vi skal være i front på teknologiutvikling, og vi skal arbeide for en reduksjon i utslipp av klimagasser.

- Regjeringen vil legge frem forslag som forener hensynet til miljø med hensynet til arbeidsplasser, sa statsministeren.

Regjeringen legger om politikken i en mer klimavennlig retning på viktige områder:

  • Vi skal ta EUs kvotedirektiv inn i EØS-avtalen. Det nasjonale kvotesystemet for klimagasser vil da bli en del av EUs kvotesystem. Minst 40 prosent av de nasjonale CO2-utslippene i 2010 blir kvotepliktige.
  • Vi har satt av 100 mill. kroner på statsbudsjettet for 2007 til finansiering av utslippsreduserende tiltak i andre land og til kvotekjøp, i tråd med Kyoto-protokollen. De kommende årene kan omfanget av kvotekjøp øke betydelig.
  • Regjeringen gjennomfører nå en betydelig satsing på fornybar energi. Målet er en økning på 30 TWh fornybar elektrisitet, varme og energieffektivisering for perioden 2001 til 2016. Neste år vil bevilgningen til Enova øke med minst 400 mill. kroner. Vi har bevilget 10 milliarder kroner til et Grunnfond for energieffektivisering og fornybar energi, og ytterligere 10 milliarder kroner vil bli satt av til Grunnfondet i 2009. Med denne økte satsingen vil Enova disponere om lag 1,6 milliarder kroner årlig fra 2010.
  • Regjeringen har innført strengere energikrav til nye bygg og bygg som skal rehabiliteres. Dette vil redusere behovet for oppvarming i nye boliger med om lag 25 prosent. De nye forskriftene innebærer blant annet krav om bedre isolasjon i gulv, vegger og tak og bedre vinduer.
  • Vi øker satsingen på jernbane. I år bruker vi over 7 milliarder kroner til jernbaneformål. Økningen til investeringer i linjenettet er på over 50 prosent fra 2006. Dette er et historisk løft for jernbaneinfrastrukturen og et skritt i retning av å overføre gods- og persontrafikk til jernbane.
  • Vi legger om bilavgiftene for å stimulere til lavere CO2-utslipp.
  • Regjeringens satsing på teknologiutvikling på Mongstad legger til rette for at Norge kan bli en pionér på utvikling av teknologi for CO2-fangst. Dette er miljøvennlig teknologi som kan komme andre land til gode i deres arbeid med å redusere utslippene. Regjeringen vil i løpet av våren legge fram en stortingsproposisjon om startbevilgningen til Mongstadprosjektet.

Statsministerens presentasjon (PDF)