Historisk arkiv

– Afrikanske land må øke presset mot Zimbabwe

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

Statsminister Jens Stoltenberg har i dag sendt brev til formannskapene i Den afrikanske union (AU) og Southern African Development Community (SADC). I brevene oppfordrer han alle land i regionen til å legge forsterket press på Zimbabwe for at valget den 27. juni skal gjennomføres etter demokratiske spilleregler og at all vold og overgrep må stoppes.

– Krisen i Zimbabwe har forverret seg ytterligere de siste dagene. For to dager siden ble blant annet opposisjonsleder Tsvangirai satt i varetekt under sitt valgkampanjearbeid. Trakassering og restriksjoner overfor sivile, valgobservatører og pressen viser at regimet ønsker full kontroll over befolkningen og vil hindre innsyn i hva som foregår i landet. Dette er absolutt ikke akseptabelt og svært bekymringsverdig med tanke på gjennomføringen av valget 27. juni, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Brevene gikk til Tanzanias president Jakaya Kikwete, som er formann i Den afrikanske union (AU) og til Zambias president Levy Patrick Mwanawasa, som er leder for Southern African Development Community (SADC).

– At også hjelpeorganisasjoner nå blir nektet adgang til landet vil forverre den allerede kritiske humanitære situasjonen i landet, sier Stoltenberg.