Historisk arkiv

Norge og UK med klimamilliard til regnskogfond i Kongo

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

Statsministrene Jens Stoltenberg og Gordon Brown lanserte i London i dag et nytt omfattende initiativ for å bevare regnskogen i Kongo-bassenget. De to ga en halv milliard kroner hver til Skogfondet for Kongo-bassenget.

I London i dag lanserte statsminister Jens Stoltenberg og statsminister Gordon Brown et nytt omfattende initiativ for å bevare regnskogen i Kongo-bassenget. Ved lanseringen ga de to statsministrene en halv milliard kroner hver til Skogfondet for Kongo-bassenget. Midlene skal utbetales over tre år. Initiativet ble lansert i samarbeid med Den sentralafrikanske skogkommisjonen (COMIFAC), kommisjonens medlemsland og Den afrikanske utviklingsbanken.

Les statsminister Stoltenbergs tale her.

- Vi må handle raskt for å redusere verdens totale klimagassutslipp, sa statsminister Jens Stoltenberg. - Å redusere utslipp fra avskoging er avgjørende for å møte klimaendringene.

Så mye som en femtedel av dagens klimagassutslipp skyldes avskoging. Ifølge både Stern-rapporten og FNs klimapanel kan disse utslippene reduseres vesentlig, på relativt kort tid med begrenset kostnad.  

- Å redusere avskoging i utviklingsland er en hovedprioritet i norsk klimapolitikk. Vi mener at Kongofondet er et godt eksempel på hvordan utviklede land kan bære den finansielle byrden for reduserte utslipp i utviklingsland. Derfor har Norge satt av 500 millioner kroner til å redusere utslipp fra avskoging i Kongo-bassenget, sier statsminister Jens Stoltenberg.

På klimakonferansen på Bali annonserte Stoltenberg at Norge er villig til å trappe opp sin støtte til å bevare regnskog i utviklingsland, til opptil 3 milliarder i året. Skogfondet for Kongo er et av de første prosjektene som Norge går inn med omfattende støtte til.

Regnskogen i Kongobassenget dekker et område som er dobbelt så stort som Frankrike, og den er verdens nest største tropiske skog. Skogen i Kongo-bassenget er hjem for mer enn 50 millioner mennesker, 10 000 plantearter, 100 fuglearter og mer enn 400 dyrearter.

Skogfondet for Kongo-bassenget skal ledes av et styrende råd ledet av professor og nobelprisvinner Wangari Maathai og Paul Martin, tidligere kanadisk statsminister.

Den norske regjeringen har satt ambisiøse mål for hvordan Norge skal bidra til å redusere verdens utslipp av klimagasser. Norge skal overoppfylle sine Kyoto-forpliktelser med ti prosent, redusere globale klimautslipp tilsvarende 30 prosent av norske utslipp innen 2020 og landet skal være karbonnøytralt i 2030

.