Historisk arkiv

Statsminister Jens Stoltenberg

Regjeringen satser på skole

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

Kronikk i Fædrelandsvennen 23. oktober 2008

Regjeringen legger til rette for en solid satsning på skolen i årene framover, skriver statsminister Jens Stoltenberg i denne kronikken i Fædrelandsvennen. Statsministeren besøkte Kristiansand 23. oktober.

Regjeringen legger til rette for en solid satsning på skolen i årene framover. I statsbudsjettet for 2009 foreslår vi flere tiltak som skal styrke kvaliteten og innholdet i skolen.

En god opplæring bygger på at elevene får undervisning fra topp motiverte og kvalifiserte lærere. Derfor vil vi satse på kompetanse i årene framover: Vi etablerer et varig system for videreutdanning av lærere, og en egen skolelederutdanning for nytilsatte rektorer og rektorer som ikke har slik utdanning fra før. Vi satser også på tidlig innsats, og legger til rette for flere lærere og bedre læring for elevene i lesing og regning de første fire årene på barnetrinnet.

Norske elever skal ha et godt læringsmiljø. Vi vet at mange kommuner og fylkeskommuner sliter med et stort etterslep når det gjelder vedlikehold av skoler. Regjeringen ønsker å bidra til at kommunene og fylkeskommunene kan løse disse oppgavene på en god måte. Derfor vil vi etablere en rentekompensasjonsordning for skole- og svømmeanlegg, med en investeringsramme på 15 milliarder kroner fordelt over åtte år. Dette innebærer at kommuner og fylkeskommuner kan ta opp lån til rehabilitering og investering i skole- og svømmeanlegg, og staten vil dekke rentekostnadene.

En slik ordning ble for første gang foreslått av regjeringen Stoltenberg I for perioden 2002-2009. Den økonomiske rammen var også den gang 15 milliarder kroner. Ordningen var svært populær og resultatet har vært godt: 1144 skoler over hele landet har blitt rehabilitert som følge av den forrige perioden med en slik tilskuddsordning. Vest-Agder fylkeskommune har for eksempel fått støtte til å pusse opp Kvadraturen videregående skole, mens Aust-Agder har fått støtte til åtte videregående skoler. I Kristiansand har blant annet Oddemark skole, Ve skole og Karuss skole dratt nytte av ordningen. Til sammen har 28 kommunale skoler i Vest-Agder og 26 kommunale skoler i Aust-Agder fått støtte.

Flere nyere undersøkelser viser at kommunene fremdeles har store utfordringer når det gjelder vedlikehold av skolene. En undersøkelse gjennomført av Helsedirektoratet og Utdanningsdirektoratet som ble offentliggjort i februar 2008, viste at kun 50 prosent av alle grunnskoler og videregående skoler er godkjent etter forskrift om miljørettet helsevern. Dette er ikke tilfredsstillende. Norske elever skal ha et godt inneklima. Lærere og elever skal ha et godt arbeids- og læringsmiljø.

Agderfylkene får nå mulighet til å pusse opp og rehabilitere enda flere skoler. Til rehabilitering av videregående skoler vil Aust-Agder fylkeskommune med den nye ordningen få en investeringsramme på om lag 84 millioner kroner, mens Vest-Agder vil få om lag 117 millioner kroner. Til rehabilitering av barne- og ungdomsskoler vil kommunene i Aust-Agder få en investeringsramme på om lag 277 millioner kroner, og kommunene i Vest-Agder vil få en ramme på om lag 430 millioner kroner.