Historisk arkiv

Seminar 16. februar 2006: "Private organisasjoner i fredsprosesser"

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksdepartementet har gleden av å invitere til seminar torsdag 16. februar klokka 14-16i rom 515 i Nordkvartalet, dvs. inngang fra 7. juni plass.

Seminaret vil rette søkelyset på den rollen private organisasjoner spiller i freds- og forsoningsprosesser. På hvilke måter kan private organisasjoner bidra i fredsprosesser? Påvirker deltakelsen til private organisasjoner utfallet av prosessene? Hvor etterrettelige, representative og ansvarlige er private organisasjoner? Arne Strand og Elling Tjønneland fra CMI har fått støtte fra UD til å utarbeide en oversikt over eksisterende litteratur og forskning innen feltet. På seminaret vil de presentere de foreløpige funnene.

Program:

  • Innledning: Arne Strand og Elling N. Tjønneland, CMI
  • Forberedt kommentar: Arne Sæveraas, Kirkens Nødhjelp
  • Forberedt kommentar: Ivar Evensmo, Norad
  • Åpen debatt

Arne Strand er seniorforsker ved CMI. Han har spesielt arbeidet med gjenoppbygging, bistandskoordinering, private organisasjoner og fredsbygging. Geografisk fokus er på Afghanistan, Aceh og Indonesia.

Elling N. Tjønneland er statsviter og seniorforsker ved CMI. Han har spesielt arbeidet med bistand og private organisasjoner i det sørlige Afrika. Pågående forskningsinteresse er spesielt knyttet til sikkerhetssektorens rolle i fredsbygging, regionalt samarbeid i fredsprosesser og donorsamfunnets rolle.

Arne Sæveraas er spesialrådgiver for fred og forsoning i Kirkens Nødhjelp. Organisasjonen har gjennom årene spilt en viktig rolle i fredsarbeid i land som Mali, Guatemala, Haiti, Sudan og Etiopia/Eritrea.

Ivar Evensmo er seniorrådgiver i Enhet for sivilt samfunn, Norad. Han har bred erfaring fra freds- og forsoningsprosesser på Balkan.

Det er åpen deltakelse på seminaret, men vi ønsker påmelding til Kristian Netland (e-post kristian.netland@mfa.no) innen 15. februar.

Seminaret inngår som en del i Utenriksdepartementets satsing på forskning og utredning som er relevant for norske engasjementer for å løse konflikter. Formålet med seminarserien er å skape en arena for debatt om tema med relevans for fred og forsoning mellom kompetansemiljøer utenfor UD og ansatte i UD/Norad. Besøk våre nettsider for informasjon om fremtidige seminarer: http://www.odin.dep.no/ud/norsk/tema/fred/forskning/seminarer/bn.html