Historisk arkiv

Journaliststipend, reise til Nigeria og Angola 28.1 — 3.2.2007

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksdepartementet utlyser inntil tre pressestipender à kroner 15 000,- for journalister som ønsker å delta på utviklingsminister Erik Solheims seksdagers besøk til Nigeria og Angola. (05.01.07)

Journaliststipend, reise til Nigeria og Angola 28.1 – 3.2.2007

Er oljen Afrikas sorte forbannelse? Hva skal til for at de enorme oljeinntektene kommer befolkningen til gode? Hva slags standarder skal internasjonal oljeindustri jobbe etter? Og hva slags rolle kan Norge og den planlagte oljegiganten Statoil/Hydro spille for å få til en god og bærekraftig utvikling i naturressursrike land som Nigeria og Angola?

Dette er noen av problemstillingene som reises når utviklingsminister Erik Solheim 28. januar reiser på et seksdagers besøk til Nigeria og Angola. Solheim vil møte politiske ledere i de to landene og snakke om utfordringene de står overfor, og hvordan Norge og andre internasjonale/eksterne aktører kan bidra til politisk og økonomisk utvikling. Solheim vil også møte representanter for norsk næringsliv, frivillige organisasjoner og media i de to landene. Mulighetene for en bedre og mer fremtidsrettet forvaltning av petroleumssektoren vil stå sentralt under Solheims besøk.

Ved å besøke Nigeria og Angola vil Solheim sette søkelyset på hvordan Norge gjennom sitt program Olje for utvikling kan bidra til å styrke oljeforvaltningen, den økonomiske styringen av oljeinntektene og til en forsvarlig håndtering av miljøutfordringene i petroleumssektoren. Korrupsjon og det internasjonale EITI-initiativet (Extractive Industries Transparency Initiative), som fra nyåret har sitt sekretariat i Oslo, vil stå sentralt i diskusjonene med politiske ledere i Angola og Nigeria.

Solheim vil se på hvilken rolle norske institusjoner, bedrifter og frivillige organisasjoner spiller og kan spille i utviklingen av oljeøkonomien i Angola og Nigeria. Reisen forventes å gi verdifull bakgrunn til diskusjonen om hvordan norske bedrifter kan opptre ansvarlig og bidra til økonomisk utvikling. Den foreslåtte sammenslåingen av Statoil og Hydro har gitt ny tyngde til denne debatten.

Det er lagt opp til flere feltbesøk under reisen:

  • Norskstøttet prosjekt for å gi lokale arbeidsplasser i Nigeria (slipp for fartøyer og flytende oljeinstallasjoner),
  • Helikoptertur over Niger-deltaet for å få bedre inntrykk av miljøødeleggelsene og kunnskap om konfliktene der.
  • Aker Kværners base i Luanda med fokus på opplæring av angolanere.
  • Velgerregistreringssenter i Angola i forkant av det kommende valget.
  • Mottak for hjemsendte ofre for menneskehandel. Det vil undertegnes en avtale med IOM om retur fra Norge av ofre for menneskehandel.

Utenriksdepartementet utlyser inntil tre pressestipender à kroner 15 000,- for journalister som ønsker å delta på reisen.

Søknaden bør inneholde en plan for reisen, temavalg og publiseringskanaler. Det skal ikke fylles ut søknadsskjema. Det vil bli avkrevd rapport fra reportasjereisen, regnskap med vedlagte kvitteringer samt kopi av skriftlig publisert materiale.

Søknadsfrist: 11.01.07

Søknaden sendes på epost til: press@mfa.no

Spørsmål om reisen rettes til informasjonssjef Roy Freddy Andersen, 90 61 05 30