Historisk arkiv

Bachelet trygt gjennom ilddåpen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Lederen av UN Women, Michelle Bachelet, ble møtt av støtte og velvilje da hun presenterte sine mål og prioriteringer i New York.

Den nye FN-organisasjonen for likestilling og kvinners rettigheter begynte sitt arbeid med et tre dager langt styremøte i New York denne uken. I sin åpningstale presenterte Michelle Bachelet, og fikk støtte for, fem prioriterte visjoner for UN Women. Alle i tråd med norske satsingsområder:

  1. Styrking av kvinners stemme, lederskap og deltakelse
  2. Bekjempe vold mot kvinner
  3. Styrke gjennomføringen av FNs vedtak om kvinner, fred og sikkerhet (SCR 1325 m.m.)
  4. Styrke kvinners økonomiske makt og medbestemmelse
  5. Integrere likestilling i politisk planlegging og budsjettering

Den norske delegasjonen i arbeid under det første, tre dager lange, styremøtet i UN Women. Foto: Martin Lerberg Fossum

FN-ambassadør Morten Wetland holdt innlegg på vegne av de fem nordiske landene. Disse landene er ledende innen likestillingspolitikk, og utgjør den nye FN-organisasjonens desidert største giverlandsgruppe. Møtet ble avsluttet onsdag 26. januar med å vedta et driftbudsjett på 51,5 millioner dollar.

Bachelet informerte styret om at organisasjonens ambisjonsrike program vil koste penger, også betydelig mer enn hva FN tidligere har hatt til rådighet for å fremme likestilling. Bachelet legger derfor til grunn at UN Womens totale budsjett i de nærmeste to år kan bli en halv milliard dollar. Til sammenligning er dette 250 prosent mer enn hva Unifem disponerte i fjor. Etter det første styremøtet fremstår ambisjonsnivået som høyt, selv om mange land har signalisert at de ønsker å øke sine bidrag.

Norge markerte seg som en konstruktiv, men krevende partner i budsjettforhandlingene både med hensyn til innretting av budsjettet og prosess i forhold til arbeidet med en strategisk plan. Strategisk plan ble ikke lagt fram på dette møtet, men vil bli lagt fram i juni.

Den norske delegasjonen til styret ble ledet av avdelingsdirektør Lajla Jakhelln i Seksjon for globale initiativ og likestilling (GIL) i Utenriksdepartementet. Videre deltok Thoralf Stenvold fra FN-delegasjonen, ekspedisjonssjef Arni Hole fra Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet og seniorrådgiver Anne Havnør fra GIL-seksjonen i UD. Som observatør deltok lederen i Fokus, Gro Lindstad.

Offisielle dokumenter fra styremøtet, herunder budsjettvedtaket og arbeidsplan for 2011, finnes på UN Womens hjemmeside.