Historisk arkiv

Solheim styrker dialogen med Forsvaret om sivil og militær bistand

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Fattigdom skaper krig, og krig skaper fattigdom. Derfor må utvikling og sikkerhet ses i sammenheng, sa utviklingsminister Erik Solheim da han besøkte Forsvarets fellesoperative hovedkvarter på Jåttå utenfor Stavanger.

Forsvaret inviterte utviklingsministeren til Jåttå for å styrke dialogen rundt militær og sivil bistand i Afghanistan og Sudan.

- Det er viktig å ha en god dialog og et tett samarbeid med forsvaret om militær og sivil bistand. Samtidig må de separate rollene vektlegges, så vi ikke bidrar til å utviske skillet mellom stridende og ikke-stridende, sa Solheim.  

På Jåttå fikk utviklingsministeren en orientering om innsatsen i Afghanistan, der Utviklingsminister Erik Solheim orienteres av generalmajor Roar Sundseth under sitt besøk på Jåttå. Foto: ForsvaretNorge deltar med rundt 700 personell i Nato-operasjonen. På dagsordenen stod også et mulig norsk bidrag til en FN-ledet operasjon i Darfur i Sudan. I dag har Norge 30 FN-observatører og stabsoffiserer i FNs operasjon i Sør-Sudan (UNMIS).

- Norsk militær tilstedeværelse i Afghanistan og Sudan er viktige bidrag til sikkerheten i disse landene. Men det avgjørende å bidra til langsiktig statsbygging, slik at regjeringene i krigsherjede land kan stå på egne bein. Norge er en pådriver for at den sivile bistanden skal få en økt andel av den internasjonale støtten til krigsherjede land som Afghanistan og Sudan, sa utviklingsministeren.

Sudan og Afghanistan er blant landene som mottar mest bistand fra Norge.