Historisk arkiv

EØS-MIDLENE:

Hedmark og Slovenia samarbeider om kulturarvprosjekt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Hedmark Fylkeskommune samarbeider med Gorenjska-regionen i Slovenia om å revitalisere fem gamlebyer i den slovenske grenseregionen. Prosjektet støttes av EØS-midlene.

I begynnelsen av januar 2007 var en delegasjon fra Gorenjska-provinsen på besøk i Hedmark. Gjennom fagseminarer og ekskursjoner fikk gjestene innblikk i hvordan Hedmark fylkeskommune har jobbet med å utvikle miljøvennlige og attraktive tettsteder som grunnlag for næringsutvikling, bosetting og stedsidentitet.

Lively Old Town

Ordførerne i de fem historiske  byene i Slovenia deltok i delegasjonen fra Slovenia som besøkte Hedmark i januar. Her sammen med blant annet fykesordfører Siri Austeng i Hedmark. Foto: Lars-Erik Hauge/UD.


Snur negativ utvikling
Bakgrunnen for besøket er at fem historiske byer i den slovenske regionen Gorenjska ønsker å snu en negativ utvikling. I hver av de fem byene skal et historisk sted utvikles til et flerbrukshus eller en annen møteplass for innbyggerne. Målet er at prosjektene skal være ”motor” for å revitalisere gamlebyene.

Prosjektet ”Lively Old  Town” har fått over 1,2 million euro i støtte fra EØS-midlene. Utviklingsselskapet BSC Kranj er prosjekteier, og har inngått en samarbeidsavtale med Hedmark fylkeskommune.

15. februar arrangeres det en lanseringskonferanse i Gorenjska. I første uke av juni 2007 reiser veiledningsgruppen fra Hedmark til Slovenia for å følge opp prosjektsamarbeidet.

Kranj

Oppussingsarbeid i en bygning i byen Kranj i Slovenia, som vil bli restaurert i "Lively Old Town"-prosjektet. Foto: Erik Karlsen/UD.


Gjensidig inspirasjon
- Gjennom samarbeidet håper vi å kunne bidra til arbeidsprosessene i Slovenia. Vi håper også at vi kan lære og få nye tanker, ideer og inspirasjon som kan bidra til stedsutviklingsarbeidet i kommunene i Hedmark, sier prosjektleder Tove Krattebøl.

I Fylkesplanen for Hedmark 2005 – 2008 heter det at fylket aktivt skal utnytte de muligheter som Hedmark har i EØS-avtalen. Det er en slik mulighet Hedmark har grepet ved sitt samarbeid med Gorenjska–regionen i Slovenia.

Kranj

Den historiske byen Kranj i Slovenia er en av fem byer som deltar i prosjektet. Foto: Erik Karlsen/UD.


Aktuelle lenker: