Historisk arkiv

Norske bedrifter viktige for utvikling i fattige land

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

I dag klokken 11.00 samles gode krefter på Handelshøyskolen BI i Nydalen i Oslo under næringslivets bistandskonferanse, som åpnes av Kronprins Haakon. Utviklingsminister Solheim skal fra podiet svare på spørsmål fra NHO-direktør Finn Bergesen.

Aldri før har så mange mennesker blitt løftet ut av fattigdom som det siste tiåret. Økonomisk aktivitet, verdiskapning og økt handel er en forutsetning for vekst og framgang. Derfor spiller norsk næringsliv en meget viktig rolle i utviklingsarbeid og i kampen mot fattigdom.

I dag klokken 11.00 samles gode krefter på Handelshøyskolen BI i Nydalen i Oslo under næringslivets bistandskonferanse, som åpnes av Kronprins Haakon. Utviklingsminister Erik Solheim skal fra podiet svare på spørsmål fra NHO-direktør Finn Bergesen og forklare hvordan Regjeringen ønsker at norske bedrifter skal bli sentrale i utviklingen i fattige land, hvordan Regjeringen forsøker å legge til rette for dette, men også hvilket ansvar det hviler på næringslivet og dets ledere.  

Mosambiks president, Armando Guebuza, som er på offisielt besøk i Norge, er til stede under konferansen. Media er også hjertelig velkommen. 

- Forrige helg kom jeg hjem etter en uke i Angola og Nigeria. Der kunne jeg med selvsyn se norsk næringslivs betydelige rolle i olje- og gassektoren. Klarer norske selskaper å spre kunnskap dit de kommer, klarer de å sysselsette lokalbefolkningen og sørge for utdanning, er vi godt i gang. Og klarer norske bedrifter i utviklingsland i tillegg å handle varer og tjenester lokalt, ja, da vil de være med å bygge en underskog med små bedrifter som kan løfte mange flere ut av fattigdom og gi smøring til økonomien der de er, sier utviklingsminister Erik Solheim. 

- Ingen ønsker å være avhengig av bistand. Derfor er et lønnsomt næringsliv viktig for nasjonsbygging og for å redusere bistandsavhengigheten i mange land, fortsetter Solheim.

Næringslivets bistandskonferanse fyller 15 år i år. Interessen i år er svært stor, selv om mange kritikere for få år siden spådde at utviklingsinteressen i norsk næringsliv ville ta slutt. I dag jobber det offentlige i Norge godt sammen med det private næringslivet gjennom blant annet det statlige investeringsondet NORFUND, Innovasjon Norge og GIEK (Garanti-instituttet for Eksportkreditt). 

Senest i forrige uke åpnet Regjeringen og utviklingsministeren ”Veiledningskontoret for næringsutvikling i sør” – en støttefunksjon som skal gi små og mellomstore norske firmaer informasjon, rådgiving og veiledning når de trenger det. Kontoret skal gi firmaer informasjon om hvilke støtteordninger som er tilgjengelige, hvem som har de ulike ordningene, hva som kan kombineres og hva som kvalifiserer til støtte. 

Det er mange faktorer som bidrar til lokal vekst i fattige land. Importbestemmelser og såkalte tollbarrierer kan gjøre det vanskelig for disse landene å selge sine varer til den rike delen av verden. 

- Vi ønsker å ha en helhetlig plan for vårt utviklingsarbeid. Derfor nedsatte jeg i vinter et utviklingsutvalg som skal se hvordan alle sider av norsk politikk kan være med på å skape utvikling i fattige land. Utvalget jobber nå med å finne svakheter ved dagens politikk og medlemmene skal komme med forslag til forbedringer. Vårt mål er å skape en bedre helhet i norsk politikk for mer effektiv fattigdomsbekjempelse, sier utviklingsminister Erik Solheim.