Historisk arkiv

Statssekretær Raymond Johansen møtte Somalias president

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

De diskuterte den dramatiske situasjonen som har oppstått etter at etiopiske styrker gikk inn i Somalia juleaften på overgangsregjeringens invitasjon, og som har drevet de islamske domstolene fra makten. (05.01.07)

Statssekretær Raymond Johansen møtte Somalias president

Statssekretær Raymond Johansen møtte presidenten i Somalias overgangsregjering Abdullahi Yusuf torsdag 4. januar i Nairobi, Kenya.

De diskuterte den dramatiske situasjonen som har oppstått etter at etiopiske styrker gikk inn i Somalia juleaften på overgangsregjeringens invitasjon, og som har drevet de islamske Bilde: Johansen og Yusufdomstolene fra makten. Yusuf understreket bl.a. behovet for umiddelbar internasjonal støtte til overgangsregjeringen. Statssekretær Johansen bekreftet overfor president Yusuf at Norge stod beredt til å bistå overgangsregjeringen.
Statssekretær Raymond Johansen i møte med Somalias president Abdullahi Yusuf. Foto: Bjørn Jahnsen, UD

- Det som er viktig nå er at man får etablert en internasjonal fredsbevarende styrke som kommer inn når de etiopiske styrkene trekker seg ut av Somalia, for å unngå at det oppstår et maktvakuum som kan føre til en katastrofal borgerkrig og større regional konflikt, sier statssekretær Johansen.

- Samtidig må vi nå få på plass umiddelbar økonomisk støtte som kommer befolkningen i Somalia til gode, og som viser at overgangsregjeringen har det internasjonale samfunns støtte. Her er det også viktig at man etablerer en bred dialog med alle grupper i Somalia, noe jeg understreket overfor president Yusuf, sier statssekretæren.

- Det internasjonale samfunn må også gå sammen om et krafttak til gjenoppbyggingen av Somalia, med fokus på helse, utdanning og infrastruktur. Det er den eneste måten vi kan sørge for at Somalia kommer seg ut av det uføret det har vært i de siste 15 åra, sier Johansen.

Dette blir viktige temaer på dagens møte i Nairobi i den internasjonale kontaktgruppen for Somalia, hvor statssekretær Johansen representerer Norge.