Historisk arkiv

Tanzanias president Jakaya Kikwete besøker Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Tanzanias president Jakaya Kikwete besøker Norge tirsdag 27. og onsdag 28. februar. Tanzania er det landet som har motatt mest bilateral støtte fra Norge, og har vært et av våre hovedsamarbeidsland siden 1966.

Tanzanias president Jakaya  Kikwete besøker Norge tirsdag 27. og onsdag 28. februar. Tanzania er det landet som har motatt mest bilateral støtte fra Norge, og har vært et av våre hovedsamarbeidsland siden 1966.

Presidenten vil bli mottatt i audiens på Slottet av HMK Harald V den 27. februar.  Presidenten vil under besøket ha politiske samtaler med statsminister Jens Stoltenberg, olje- og energiministeren Odd Roger Enoksen og utviklingsminister Erik Solheim. Presidenten og hans delegasjon vil også ha møter med deler av norsk næringsliv som har engasjement i Tanzania deriblant Statoil, Yara, Norconsult og Agwa. Statsministeren er i anledning besøket vertskap for en middag på Akershus Slott.  


Under den tidligere president Mkapa (1995-2005) har landet vist stor vilje til reformer i den offentlige forvaltningen og til å utvikle planar mot korrupsjon. President Kikwete har forpliktet seg til å følge opp denne omfattande reformagendaen. Tallet på barn som har fått tilgang på grunnutdanning har på få år økt vesentlig, og Tanzania vil høyst sannsynlig oppfylle FNs tusenårsmål på dette området.

Men utfordringene er mange, hiv/aids-epidemien sprer seg med stor fart i Tanzania, og man regner med at en ny person blir smittet hvert femte minutt. Den eksplosive spredningen av hiv/aids er et av de mest alvorlige problemene for utvikling i Tanzania. I kampen mot hiv/aids spredningen, støtter Norge blant annet National Aids Control Programme (NACP) og det Global Fund for AIDS, Tuberculoses and Malaria.