Historisk arkiv

Forfatterreise til Ultima Thule

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Som et ledd i Nordområdesatsingen har UD invitert en gruppe internasjonalt kjente forfattere til Svalbard, Hammerfest og Kirkenes. Kjartan Fløgstad vil være deres norske følgesvenn på turen. Underveis vil forfatterne skrive blogg for Norgesportalen - utestasjonenes hjemmesider.

Som et ledd i Nordområdesatsingen har Utenriksdepartementet invitert en gruppe internasjonalt kjente forfattere av reisereportasjer til Svalbard, Hammerfest og Kirkenes 3.-9. september. Kjartan Fløgstad vil være deres norske følgesvenn på turen. Underveis vil forfatterne skrive blogg for Norgesportalen. 

Ti bereiste forfattere, oversettere og fotografer deltar på turen, som er deres første til Norges nordligste områder. Ultima Thule-prosjektet ønsker å sette forfatterne og fotografene på sporet av Europas nordkalott og først og fremst fange opp deres umiddelbare inntrykk i blogger på Norgesportalen.   

Internasjonale forfattere
Forfatterne, som kommer fra forskjellige land, har i hovedsak utgitt reiseskildringer. Tété-Michel Kpomassie fra Togo har blant annet skrevet boken ”En afrikaner på Grønland” og var i sommer foredragsholder om bord på Hurtigruta. Argentinske Alberto Manguel har utgitt bøker i ulike sjangre, og Cees Nooteboom er en av Bilde: Det internasjonale forfatterfølget vil bl.a. få se Norges nordligste områder fra sjøen. Foto: UDNederlands mest kjente forfattere, med bøker oversatt til 15 språk. Belgisk-nederlandske Lieve Joris har skrevet en rekke reiseskildringer fra Midtøsten og Afrika. Britiske Redmond O’Hanlon er kjent for sine reiser til noen av de mest uframkommelige steder i verden. Den danske lyrikeren Thomas Boberg, den franske forleggeren, forfatteren og oversetteren Marc de Gouvenain, den peruvianske filmskaperen Patricia Davelouis og den nederlandske fotografen Simone Sassen deltar også på turen til det ytterste nord.  

Omfattende program
Reisefølget skal på båttur på Svalbard hvor de får se den mektige Nordenskiöld-breen med klar blåis, og besøke Pyramiden, som ble nedlagt i 1998, og som i dag fremstår som en spøkelsesby. Kjartan Fløgstads siste bok, Pyramiden, skildrer nettopp denne forlatte russiske gruvebyen på Svalbard.  – Det så ut som noen hadde stått med stoppeklokke og ventet på fluktbåten, sier Fløgstad, som forteller at byen og naturomgivelsene gjorde voldsomt inntrykk på ham. I Longyearbyen skal kullgruvene avlegges et besøk, og deltakerne blir kjørt liggende i spesialkjøretøy inn gjennom trange tunneler til de operative delene av gruvene. Forfatterne skal også besøke fiskerinæringen i Hammerfest, samt Melkøya. Under besøket i Kirkenes blir det blant annet heldagstur til Grense Jakobs elv. I løpet av turen vil forfattere få innblikk i livet i det høye nord og utfordringene ved å drive et samfunn på disse breddegrader, både med tanke på miljøforvaltning, ressursutnyttelse og verdiskapning. 

Kontakt: Liv Maren Røste tlf. 48 08 28 62