Historisk arkiv

Solheim besøkte "Noahs ark" for verdens matplantefrø

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

– Et tryggere sted å sikre verdens felles naturarv enn her i fjellet på Svalbard, tror jeg ikke man finner, sa utviklingsminister Erik Solheim da han sammen med et internasjonalt pressekorps besøkte det som om kort tid vil bli verdens første sikkerhetshvelv for frø fra matplanter.

– Et tryggere sted å sikre verdens felles naturarv enn her inne i fjellet på Svalbard, tror jeg ikke man finner, sa utviklingsminister Erik Solheim da han sammen med et internasjonalt pressekorps besøkte det som om kort tid vil bli verdens første sikkerhetshvelv for plantefrø.

Et par hundre meter inn i fjellet utenfor Longyearbyen bygger Norge hvelvet som skal kunne oppbevare 4,5 millioner frøtyper – først og fremst plantefrø som er viktige for produksjon av mat og et bærekraftig jordbruk.

Permafrosten, beliggenheten fjernt fra store befolkningssentra og et oversiktlig miljø, gjør Svalbard til et ideelt sted for å bevare frøene til ”evig tid”.

På vei inn i Svalbard globale frøhvelv: F.v. Cary Fowler (direktør i Det globale fondet for plantemangfold), John Acher (Reuters), utviklingsminister Erik Solheim, Johnny Davis (Daily Telegraph) og Magnus B. Tveiten (Statsbygg). Foto: Mari Tefre/Global Crop Diversity Trust Svalbard globale frøhvelv skal åpnes 26. februar 2008. Innen den tid vil det eneste som er synlig utenfra være en smal inngangsportal. Foto: Statsbygg

– Å ta vare på plantemangfoldet i verden er et moralsk spørsmål. Både for å sikre matproduksjonen, men også av medisinske og økonomiske grunner er det viktig å sørge for at de mange og ulike frøtypene er tilgjengelige for framtidige generasjoner, sa Solheim.

Et tredvetalls journalister fra utenlandsk og norsk presse hadde tatt turen til Svalbard for å se det nesten ferdige frøhvelvet, deriblant brasiliansk, meksikansk, indisk og britisk presse. 

– Aviser og tidsskrifter fra mange kanter av verden har vist stor interesse for frøhvelvet. Tidligere i år sendte The New Yorker en av sine journalister til Norge med kun det for øye å skrive om frøhvelvet, forteller Solheim.

I frøhvelvet vil duplikater av frøsamlinger fra eksisterende genbanker over hele verden oppbevares, i tilfelle frøene i disse genbankene går tapt. Usikker finansiering, ulykker, naturkatastrofer og krig er blant truslene mot genbankene, særlig i utviklingsland.

Under besøket til Longyearbyen besøkte utviklingsministeren også den nordiske plantegenbanken som ligger inne i en av de nedlagte gruvene på Svalbard. 300 meter inne i fjellet, bak en boltet dør, inne i en låst container oppbevares cirka 9.000 frø fra Norden og det sørlige Afrika. Genbanken ble etablert i 1984, og jevnlige tester har vist at frøene så langt har beholdt sin spireevne. Permafrosten sørger for at temperaturen holder seg på -3,7ºC. I det nye frøhvelvet vil frøene fryses ned til -18ºC.

Svalbard globale frøhvelv skal åpnes 26. februar 2008. Les mer om frøhvelvet på www.frohvelv.no.