Historisk arkiv

Vil lette pengestrømmen fra Norge til utviklingsland

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

– Innvandrere i Norge sender enorme pengebeløp til familie og slekt i sine opprinnelsesland, men store summer blir liggende igjen hos mellomleddene. Det er uakseptabelt at innvandrere skal betale opp til 20 prosent i gebyr for å sende penger til sin familie, sier utviklingsminister Erik Solheim.

PRIO-forsker Jørgen Carling (t.v.) overleverte rapport om innvandreres pengeoverføringer til utviklingsminister Erik Solheim. Foto: UD I dag mottok utviklingsministeren en rapport om pengeoverføringer fra innvandrere i Norge til deres opprinnelsesland. Rapporten er utarbeidet av Institutt for fredsforskning (PRIO) og finansiert av Utenriksdepartementet og Norad. En av konklusjonene i rapporten er at store innvandrergrupper i Norge har få muligheter til effektive og rimelige pengeoverføringer til sine opprinnelsesland.

– Det finnes om lag 200 millioner migranter i verden. De private pengeoverføringene fra disse utgjør tre ganger så mye som all internasjonal bistand til sammen. Dette utgjør enorme summer som er viktige for utviklingen i mange land, sier Solheim.

I stater hvor infrastrukturen er dårlig, finnes ofte ikke et bankvesen i det hele tatt. Dette gjelder i stor grad Somalia og til dels Irak. Dette gjør det vanskelig for norske somaliere og irakere å sende livsnødvendige penger til familie og slekt i disse landene. Mangelen på lovlige kanaler for pengeoverføringer til disse landene har skapt behov for hawala-operatører som opererer utenfor det lovlige markedet.

Utviklingseffekten av innvandreres pengeoverføringer er ofte størst hvis de kommer inn på en bankkonto. Det hjelper mottagerne til å planlegge bruken av pengene, og kan gi dem tilgang til spare- og lånetjenester. Når bankene får flere innskudd kan de også lettere gi lån til lokale entreprenører med gode ideer.

PRIO oppfordret utviklingsministeren til å vurdere ny lovgivning som kan sikre et bedre servicetilbud til innvandrergrupper i Norge som ønsker å overføre penger.

Solheim ønsker å samarbeide med andre departementer og fagetater for å se hvordan man kan legge forholdene til rette for billigere, mer effektive og åpnere pengeoverføringer. Målet er at vilkårene til de formelle og lovlige kanalene skal bli så gode at de som vil sende penger går bort fra å bruke de ulovlige formene.

PRIO lanserte i dag også nettstedet www.sendepenger.no, for å gjøre rapportens konklusjoner tilgjengelig for flest mulig brukere.