Historisk arkiv

Dialogmøtet i Oslo 2007

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Den 4. og 5. juni kom 100 redaktører og journalister fra hele verden til Norge for å delta i oppfølgingen av den globale intermediedialogen som startet på Bali i 2006. Utenriksminister Jonas Gahr Støre åpnet konferansen.

Doudou Diene, FNs spesialrapportør for rasisme, Shada Islam (Deutsche Presse-Agentur), Agnes Callamand, Excetutive Director Article 19  - Foto de Brisis, MFA Doudou Diene, FNs spesialrapportør for rasisme, Shada Islam (Deutsche Presse-Agentur), Agnes Callamand, Excetutive Director Article 19  - Foto: de Brisis, UD

Dialogmøtet skal bidra til å øke bevisstheten om ytringsfrihet og toleranse i en globalisert verden. Samarbeid mellom medier i vestlige land og medier i land der islam står sterkt, er en prioritert målsetting. Doudou Diene, FNs spesialrapportør for rasisme, og Agnes Callamard, Executive Director i Article 19, innledet til diskusjon kommentert og ledet av Shada Islam, DPA (Deutsche Presse-Agentur). 

Årets møte Primetime for Diversity: Journalism in a Troubled World fokuserte på de mange utfordringene mediene står overfor med blant annet stadig flere drepte journalister, kidnappinger, terrorlover og sensur i ulike former.

Deltakerene kom bl.a. fra Russland, Aserbajdsjan, Kina, Jemen, Cuba, Burma/Myanmar, Afghanistan, Sri Lanka og Filippinene.

Det var en egen sesjon med fokus på situasjonen for journalister i Kina/Hongkong. Serenade Woo, lederen for Hong Kongs journalistforbund, ble intervjuet av NRKs Anne Grosvold.

I en annen plenums-sesjon der TV2s Siri Lill Mannes var ordstyrer, ble fokus rettet på Russland. En redaktør fra Novaya Gazeta og en tv-reporter fra REN TV deltok, samt Gregory Shvedov i International Memorial som bla. driver et nettsted og en månedsavis med fokus på Kaukasus.

Under konferansen på Bali foreslo Siri Lill Mannes et utvekslingsprogram for journalister. Ove Sjøstrøm og Rullah Malik fortalte om sine erfaringer med utveksling til henholdsvis TV2 og METRO TV i Indonesia.

Karikatursaken

Den globale intermediedialogen er initiert av Indonesia og Norge og oppstod med karikatursaken som bakteppe. Indonesias president Yudhoyono inviterte våren 2006 statsminister Stoltenberg til å være medarrangør av den første globale intermediedialogen. Under den første dialogen inviterte utenriksminister Støre til en ny dialog i Norge.

På fjorårets dialogmøte bidro mediepersoner som Riz Khan fra Al Jazeera International, Mike Chinoy, mangeårig korrespondent for CNN, Anne Grosvold og Siri Lill Mannes til programmet.

For mer informasjon se: www.intermediadialogue.org

Følg konferansen på Internett

  • Program mandag 09.00
  • Program mandag 13.30
  • Program tirsdag 09.30

  •