Historisk arkiv

Norge gir 10 millioner kroner til palestinsk flyktningleir

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norge gir 10 millioner kroner til gjenoppbyggingen av den palestinske flyktningleiren Nahr el-Bared i Libanon på dagens giverkonferanse i Wien.

Norge gir 10 millioner kroner til gjenoppbyggingen av den palestinske flyktningleiren Nahr el-Bared i Libanon på dagens giverkonferanse i Wien.

- Over 30.000 flyktninger ble fordrevet da leiren ble fullstendig ødelagt under kamphandlinger mellom den libanesiske hæren og islamister i 2007. Siden da har flyktningene levd under svært vanskelige forhold. Norge bidrar nå med ti millioner kroner til et felles fond for gjenoppbyggingen, sier statssekretær Raymond Johansen i Utenriksdepartementet.

- Det er positivt at Libanon nå for første gang aksepterer å ta del i gjenoppbyggingen av en flyktningleir som er jevnet med jorden. Mange libanesere i området rundt leiren ble også rammet av kamphandlingene. De vil også nyte godt av arbeidet som nå settes i gang, sier statssekretær Johansen.

- På konferansen la Norge vekt på behovet for at alle partene koordinerer sin innsats, slik at flyktningene raskest mulig kan flytte tilbake. Norge oppfordret også til å ta hensyn til de ulike behovene til kvinner og menn i gjenoppbyggingen av leiren, sier Johansen.

Det var kamphandlinger mellom islamistgruppen Fatah al-Islam og den libanesiske hæren mellom mai og september 2007 som ødela flyktningeleiren Nahr el-Bared. Flere hundre islamister, militære og sivile ble drept mens over 30.000 flyktninger ble fordrevet fra leiren. FNs organisasjon for palestinske flykninger UNRWA (United Nations Relief and Works Agency) vil være ansvarlige for gjenoppbyggingen, som forventes å ta to til tre år.