Historisk arkiv

Statssekretær Johansens hovedinnlegg i FNs menneskerettighetsråd

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Kvinners utsatte stilling og myndighetenes ansvar for at kvinner ikke diskrimineres sto i fokus under statssekretær Raymond Johansens innlegg i FNs menneskerettsråd mandag 2. mars.

Statssekretær Raymond Johansen holdt mandag Norges hovedinnlegg under åpningen av FNs menneskerettighetsråd i Genève. Statssekretæren fokuserte spesielt på kvinners utsatte stilling og at det er myndighetenes ansvar at kvinner ikke diskrimineres.

Et annet hovedtema var behovet for å rette opp de misforståelser og mangelen på kunnskap som har ledet til økende fordommer mot enkelte religiøse grupper.

Statssekretæren viste til at den økonomiske og finansielle krisen understreker behovet for å integrere menneskerettigheter og likestilling i alle utviklingsprogrammer og strategier. Kvinner er spesielt hardt rammet  - de er ofre for urettferdighet, overgrep og seksuell vold og er gjenstand for diskriminerende lovgivning og praksis. Et viktig budskap i statssekretærens innlegg var behovet for likestilling, kvinners adgang til helsetjenester og økt deltakelse av kvinner i arbeidslivet.  De mest konkurransedyktige landene og de land som viser best økonomisk produktivitet, er de land som gir kvinnene like muligheter, sa Johansen.

I innlegget ble det også vist til at det flerkulturelle samfunnet er utsatt for vanskelige påkjenninger de senere år og at det er behov for å rette opp de misforståelser og mangel på kunnskap som har ledet til økende fordommer mot enkelte religiøse grupper. Statssekretæren oppfordret til samarbeid med eksisterende menneskerettighetsmekanismer og med kontoret til høykommissæren for menneskerettigheter, til åpenhet og mottakelighet for menneskerettighetsutfordringer, samt fremme av demokrati, menneskerettigheter og godt styresett.   

Johansen understreket at alle har et ansvar til å bidra til at Revisjonskonferanse av verdenskonferansen mot rasisme som finner sted 20. - 24. april 2009 i Genève, blir en suksess. Kampen mot rasisme er av vital betydning for menneskets verdighet og vi har ikke råd til mindre enn et klart, relevant og samstemmig budskap fra FN, sa Johansen.