Historisk arkiv

Utenriksminister Støre åpnet konsulatet i Arkhangelsk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Etter 72-års diplomatisk fravær gjengjenåpnet utenriksminister Jonas Gahr Støre fredag 17. september det norske honorære konsulatet i Arkhangelsk. Leder for Barentssekretariatets kontor i Arkhangelsk, Andrej Sjaljov, er utnevnt til norsk honorær konsul.

Etter 72-års diplomatisk fravær gjengjenåpnet utenriksminister Jonas Gahr Støre fredag 17. september det norske honorære konsulatet i Arkhangelsk. Leder for Barentssekretariatets kontor i Arkhangelsk, Andrej Sjaljov, er nå utnevnt til norsk honorær konsul.

Fra venstre: Andrej Sjaljov ny  konsul i Arkhangelsk, guvernør Mikhaltsjuk, generalkonsul Jon Fredriksen, utenriksminister Støre. Foto: M.Kopstad, UDNorge har historisk hatt tette forbindelser med Arkhangelsk gjennom Pomorhandelen som vokste frem på 1700-tallet. Russisk korn og norsk fisk var hovedingrediensene i denne handelen som forgikk mellom Nord-Norge og Arkhangelsk.  Handelen var også en av hovedgrunnene til at det i 1815 ble det etablert et svensk-norsk konsulat, som fra 1905 ble norsk. Norge hadde representasjon i byen til 1938 da den siste norske konsulen ble anklaget for spionasje og måtte forlate landet.

Under åpningen ble det annonsert at innbyggerne i Arkhangelsk fra nyttår lettere skal få tilgang til multivisum uten invitasjon for de som bor i Murmansk og Arkhangelsk fylker. Dette krever personlig oppmøte og har derfor har det i praksis vært utilgjengelig for personer bosatt i Arkhangelsk. Det vil nå bli mulig å registrere oppmøte på det honorære konsulatet før dokumentene som vanlig behandles ved Generalkonsulatet i Murmansk.

Mange nordmenn – nærmere 200 tilreisende - tok turen til Arkhangelsk i forbindelse med åpningen. I tillegg til å åpne det honorære konsulatet , bevitnet utenriksminister signeringen av samarbeidsavtaler mellom administrasjonen i Arkhangelsk og Troms og Finnmark fylkeskommuner, mellom administrasjonen i Arkhangelsk og Statoil, samt avtaler mellom det nyopprettede Nordlige arktiske føderale universitet og Universitetet i Tromsø, Høgskolen i Bodø, Northern Research Insititute, Nordområdesenteret og Statoil. Utenriksminister Støre holdt også foredrag for studenter og ansatte ved Det nordlige arktiske føderale universitet.

Åpningen  ble feiret med en festkonsert av ”No Border Orchestra” og Mari Boine i en fullsatt sal i Lomonosovteateret i Arkhangelsk.