Historisk arkiv

Trygve Lie Symposium om fundamentale friheter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Sosiale mediers rolle i å fremme demokratisering og menneskerettigheter

Hvilken rolle spiller sosiale medier i å fremme demokrati og menneskerettigheter? Dette er tema for det fjerde Trygve Lie-symposiet som arrangeres i forbindelse med åpningen av FNs hovedforsamling i New York.

Hvilken rolle spiller sosiale medier i å fremme demokrati og menneskerettigheter? Dette er tema for det fjerde Trygve Lie-symposiet som arrangeres i forbindelse med åpningen av FNs hovedforsamling i New York. Utenriksminister Jonas Gahr Støre har samlet menneskerettighetsaktivister med erfaring fra blant annet Egypt og Syria, en sentral leder i Twitter og kolleger fra Jordan, Indonesia, Sverige og USA til debatt på International Peace Institute i New York. Debatten sendes direkte på nett-TV onsdag 21. september, kl. 19 norsk tid.

Følg debatten live på IPIs webcast her: http://www.ipinst.org/news/webcast.html

Seksti år etter Verdenserklæringen om menneskerettighetene fører teknologisk utvikling og fremveksten av sosiale medier til eksplosiv vekst i enkeltmenneskers tilgang til informasjon og deres evne til offentlig ytring.

De demokratiske omveltningene i Midtøsten og Nord-Afrika viste til fulle hvordan sosiale medier som Facebook og Twitter, i tillegg til personlige og politiske blogger, brukes til sosial og politisk mobilisering.

Mens disse verktøyene brukes for å fremme demokrati og menneskerettighetene, benyttes de også av styresmakter for å kontrollere og manipulere befolkningen. Ansvarsløs bruk kan også bidra til å undergrave demokratiet.

Målet for årets Trygve Lie-symposiet er å skape rom for debatt om både de enorme muligheter og betydelige utfordringer sosiale medier representerer i fremme av demokrati, ytringsfrihet og menneskerettigheter.


Bekreftede paneldeltakere:

  • Marty Natalegawa, utenriksminister, Indonesia
  • Nasser Judeh, utenriksminister, Jordan
  • Carl Bildt, utenriksminister, Sverige
  • Maria Otero, ekpedisjonssjef, State Department, USA
  • Nora Younis, menneskerettighetsaktivist, journalist and blogger, Egypt
  • Wissam Tarif, aktivist i den arabiske verden for Avaaz, tidligere direktør for menneskerettighetsorganisasjonen INSAN
  • Claire Diaz Ortiz, leder for sosial innovasjon og lederskap, Twitter
Trygve Live Symposium 2011