Historisk arkiv

Behov for strenge regler for våpenhandel

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

– Vi har et felles ansvar for å få på plass en streng og juridisk bindende våpenhandelsavtale (ATT). Det var den norske utviklingsministerens budskap ved åpningen av forhandlingene som pågår denne måneden i FNs hovedkvarter i New York. Målet er en avtale som innebærer reelle endringer i form av redusert menneskelig lidelse forårsaket av væpnet vold.

3. juli 2012 – Vi har et felles ansvar for å få på plass en streng og juridisk bindende våpenhandelsavtale (ATT). Det var den norske utviklingsministerens budskap ved åpningen av forhandlingene som pågår denne måneden i FNs hovedkvarter i New York. Målet er en avtale som innebærer reelle endringer i form av redusert menneskelig lidelse forårsaket av væpnet vold.

Forhandlingene ble opprinnelig utsatt på grunn av uenighet om de palestinske representantene kunne delta med full stemme- og talerett.

I sin åpningstale forpliktet Norge seg til å spille en aktiv rolle i alle deler av forhandlingene om en våpenhandelsavtale. Utviklingsminister Holmås understreket at en avtale bør inneholde bestemmelser også om kjønnsbasert vold og bør ta hensyn til ofrenes situasjon. Målet må være å hindre våpenhandel som bidrar til menneskelig lidelse. Vi trenger en humanitær avtale. Utviklingsministeren fremholdt videre at det er viktig at en avtale omfatter håndvåpen, lette våpen og ammunisjon.

I forkant av talen hadde utviklingsministeren et møte med representanter for flere sivilsamfunnsorganisasjoner, deriblant Oxfam, Forum for utvikling og miljø og Norges Fredslag, for å høre deres syn på forhandlingene om en avtale.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon har kalt mangelen på en våpenhandelsavtale «en skam». Disse våpnene påvirker livet til millioner av mennesker. Hvert minutt dør ett menneske – 2000 hver eneste dag. Den uregulerte handelen med våpen setter terrorister og kriminelle nettverk i stand til å drive sin virksomhet. Å få på plass en våpenhandelsavtale innen utgangen av denne måneden er et ambisiøst mål, men fullt mulig, ifølge generalsekretæren.