Historisk arkiv

Norge roses for menneskerettsgjennomgang

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norges oppfølging av FNs menneskerettsanbefalinger får ros av den frivillige organisasjonen UPR Info.

- Det er gledelig at Norge roses for vårt arbeid med å følge opp FNs anbefalinger om menneskerettighetssituasjonen i Norge, sier statssekretær Gry Larsen. 

Ifølge UPR Info kan Norge dokumentere størst fremgang i gjennomføringen av FNs anbefalinger blant de 60 landene som er vurdert. 

- FNs landhøringer setter søkelys på menneskerettighetssituasjonen i enkeltland. Men for at situasjonen på bakken skal bli bedre må hvert land gjøre sitt beste for å gjennomføre anbefalingene i praksis, sier statssekretæren. 

UPR Info, som har sete i Sveits, vurderer FN-landenes oppfølging av FNs universelle gjennomgang av menneskerettighetene (UPR). UPR Info har evaluert Norges midtveisrapport fra juni 2012 om arbeidet som er gjort etter FNs gjennomgang av Norge i 2009. 

Høringen munnet ut i 91 anbefalinger, hvor Norge aksepterte 66 anbefalinger i sin helhet og fem anbefalinger ble delvis akseptert. I tillegg påtok Norge seg to frivillige forpliktelser.  Høringen viste at selv om Norge har kommet langt i å sikre menneskerettighetene, har vi utfordringer blant annet på områder som vold mot kvinner og vold i nære relasjoner, etnisk diskriminering og diskriminering av kvinner. UPR Infos evaluering av Norge kan leses her.  

Norge støtter UPR Infos arbeid økonomisk.