Historisk arkiv

Øker støtten til forebygging av vold mot kvinner i Bolivia

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Over 70 prosent av kvinner, og svært mange barn, i Bolivia er utsatt for seksuell vold. Ofte foregår overgrepene i hjemmet. Norge trapper nå opp kampen mot dette enorme samfunnsproblemet og gir fem millioner kroner ekstra til dette arbeidet, sier statssekretær i Utenriksdepartementet, Arvinn Gadgil.

Han er denne uken i Bolivia, der han har diskutert muligheter for å bekjempe den omfattende kjønnsbaserte volden med myndigheter og samarbeidspartnere. Onsdag møtte han FNs befolkningsfond og FNs kvinneorganisasjon i Bolivias hovedstad La Paz for å inngå avtale om økt samarbeid. Befolkningsfondet vil motta ytterligere fem millioner kroner til sitt arbeid for å forebygge seksuell vold, gjennom blant annet å styrke urfolks rettigheter, engasjere ungdomsorganisasjoner, støtte myndigheter og inkludere tematikken i det nasjonale utdanningssystemet.

Gadgil, Nadal og Regner
Statssekretær Arvinn Gadgil møtte leder i FNs befolkningsfond, Jaime Nadal, og leder i FNs kvinneorganisasjon, Åsa Regner, i La Paz 15. mai 2013. (Foto: Astrid Sehl, UD)

- Vold mot kvinner og barn er et alvorlig problem både i byene og på landsbygda i Bolivia. En ny lov om vold mot kvinner er et positivt framskritt. Men det er et langt stykke å gå for å redusere årsakene til all volden. Tiltak må styrkes på en rekke fronter, fra opplæring av menn til at overgripere blir stilt for retten og straffet, påpeker Gadgil.

Av nærmere en halv million registrerte anmeldelser fra kvinner utsatt for vold i perioden 2007 til 2011 førte bare 0,02 prosent til tiltale. Det er også store mørketall: Hele 80 prosent av vold mot kvinner i Bolivia blir ikke rapportert, ifølge FN.

Tidligere i uken var statssekretæren i Nicaragua og Guatemala, der han besøkte krisesentre, politiets mottakssentre og ungdomsprosjekter støttet av Norge.

- Norge har et stort engasjement for menneskerettigheter i Latin-Amerika. På denne reisen har jeg sett spesielt på hva vi kan gjøre videre for å bidra til å forebygge vold mot kvinner og barn, og styrke rettighetene til seksuelle minoriteter, sier Gadgil.