Historisk arkiv

Norge styrker samarbeidet med Sørøst-Asia

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksminister Espen Barth Eide deltar i neste uke på ASEAN-toppmøtet i Brunei. - Det økonomiske og politiske tyngdepunktet i verden flyttes i stadig større grad mot Asia. Dette berører norsk utenrikspolitikk, næringsliv og samfunnet for øvrig. ASEAN er den fremste samarbeidsorganisasjonen i Asia, og er derfor et viktig kontaktpunkt for Norge, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

Utenriksminister Espen Barth Eide deltar i neste uke på ASEAN-toppmøtet i Brunei.     - Det økonomiske og politiske tyngdepunktet i verden flyttes i stadig større grad mot Asia. Dette berører norsk utenrikspolitikk, næringsliv og samfunnet for øvrig. ASEAN er den fremste samarbeidsorganisasjonen i Asia, og er derfor et viktig kontaktpunkt for Norge, sier utenriksminister Espen Barth Eide.   

Som ledd i forberedelsene til ASEAN-toppmøtet i Brunei 1-3. juli og Norges tiltredelse til partnerskapsavtalen TAC (Treaty for Amity and Cooperation), møtte Utenriksministeren ambassadørene fra ASEANs medlemsland i Oslo 26. juni.  

Utenriksminister Barth Eide uttrykte takknemlighet overfor ASEANs medlemsland for invitasjonen til Norge. Han vektla at man fra norsk side ville fortsette arbeidet med å styrke samarbeidet med landene i regionen. ASEAN-ambassadørene signaliserte på sin side forventninger til at den norske ASEAN-tilslutningen vil bringe landene nærmere hverandre. De viste til at Norge har mange nyttige erfaringer med blant annet næringslivets rolle i samfunnet, bærekraftig ressursforvaltning, menneskerettigheter og forsoningsarbeid, som ville være nyttige for ASEANs eget arbeid. Erfaringer fra det nordiske samarbeidet ble også etterspurt. 

- Når asiatiske land i økende grad interesserer seg for Norge og arktiske spørsmål, er det enda viktigere at vi forstår de sørøstasiatiske landenes interesser.  Samarbeid mellom regioner er i økende grad nøkkelen til bedre internasjonalt samarbeid, sier Eide. 

Tilslutningen til ASEAN-samarbeidet (TAC) innebærer en norsk styrking av det regionale samarbeidet i og med Øst-Asia. Tilslutningen innebærer også at det etableres en plattform for videre dialog med ASEAN. Møtet med ASEAN-landenes ambassadører var det første i dette formatet, men det var enighet om å gjøre dette til et regelmessig treffpunkt for politisk ledelse i Utenriksdepartementet og ambassadørene. ASEAN-ambassadørene vil på sin side ta initiativ til å etablere en ASEAN-komité i Norge.