Historisk arkiv

Holmås oppfordrer Vatikanet til å styrke kvinners rettigheter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Kvinner skal ha rett til å bestemme over egen kropp. Seksuelle minoriteters rettigheter må respekteres. For første gang har en norsk utviklingsminister tatt initiativ til å møte Vatikanet for å drøfte prioriteringer i utviklingspolitikken.

Heikki Eidsvoll Holmås møtte Vatikanets «utenriksminister» og erkebiskop Dominique Mamberti i Roma 17. juni 2013.  Holmås tok opp kvinners rettigheter til å bestemme over egen kropp, konsekvenser av mangel på tilgang til prevensjon i fattige land, og diskriminering av seksuelle- og religiøse minoriteter.

Utviklingsminister Heikki Eidsvoll Holmås møtte erkebiskop Dominique Mamberti i Vatikanet 17. juni 2013.
Utviklingsminister Heikki Eidsvoll Holmås møtte erkebiskop Dominique Mamberti i Vatikanet 17. juni 2013. (Astrid Sehl, Utenriksdepartementet)

- Hvert år dør over en kvart million kvinner i forbindelse med graviditet og fødsel. 200 millioner kvinner i fattige land mangler tilgang til prevensjon. Over 20 millioner kvinner risikerer liv og helse ved å ta abort på en farlig og nedverdigende måte. Kvinners mulighet til selv å bestemme når man vil ha barn, og hvor mange, er også et viktig spørsmål i forhold til fattigdomsbekjempelse og bærekraftig utvikling, sier Holmås.

Utviklingsministeren tok opp kvinners rettssikkerhet i land der abort er forbudt, politiske, sosiale og moralske utfordringer for homofile, lesbiske, biseksuelle og transpersoner, og diskriminering av religiøse minoriteter.

- Den katolske kirken er en bremsekloss for rettighetene til kvinner og seksuelle minoriteter. Jeg er bekymret over at Vatikanet velger å gi høy prioritet til å jobbe imot dette. Deres holdninger når ut til 1,2 milliarder mennesker verden over. Jeg er også bekymret over at Vatikanet allierer seg med svært konservative land som Iran i disse spørsmålene, sier Holmås.

Holmås tok også opp saker der Norge gjennom mange år har hatt en god dialog med Vatikanet siden diplomatiske forbindelser ble etablert i 1982. Han takket spesielt Erkebiskopen for vellykket felles innsats for å få på plass Konvensjonen om klasevåpenammunisjon i 2008 og om Landminekonvensjonen.

- Norge og Vatikanet har et felles engasjement for nedrustingsspørsmål, fred og forsoning, bærekraftig utvikling og kampen mot fattigdom. Begge er opptatt av å beskytte miljøet og motvirke klimaendringer. Vatikanet har en viktig rolle som talsperson om disse temaene i globale fora, sier Holmås.

Han berømmer at Pave Frans har vist et tydelig engasjement i forbindelse med fabrikkollapsen i Bangladesh i april, og er enig i hans uttalelser om at arbeideres rettigheter må styrkes og at mer må gjøres for å få anstendige arbeidsforhold især for fattige mennesker. Holmås roser Den katolske kirken for sin lange tradisjon og utrettelige innsats for å hjelpe verdens fattige, som det omfattende arbeidet innen helsetjenester.

Erkebiskop Mamberti har ledet Den hellige stol sin avdeling for samhandling med utlandet siden 2006. I møtet med Holmås uttrykte han bekymring over finanskrisen og etiske aspekter rundt menneskehandel og dårlige arbeidsforhold. Vatikanet gjør en stor innsats globalt for å skape dialog mellom ulike religiøse miljøer. Mamberti delte Holmås bekymring over religiøs forfølgelse, deriblant av kristne minoriteter i Nord-Afrika og Midt-Østen. Om diskriminering av seksuelle minoriteter, understreket Mamberti at menneskerettigheter gjelder for alle og at vold og diskriminering ikke bør tolereres. Han viste samtidig til at homofili anses å være synd.

Det diplomatiske forholdet mellom Norge og Den hellige stol ble etablert i 1982. Bystaten Vatikanet er atskilt fra Den hellige stol som et suverent, uavhengig territorium etablert på grunnlag av en avtale med Italia fra 1929. Under Den hellige stol ligger Paven sitt statssekretariat. Den hellige stol er ikke fullstendig medlem av FN, men har status som fast observatør uten stemmerett i FNs generalforsamling og FNs økonomiske og sosiale råd (ECOSOC), og deltar også som observatør i en rekke underorganer. Den hellige stol er fast observatør i andre internasjonale organisasjoner, har diplomatisk samkvem med 178 stater og styrer om lag 110 utenriksstasjoner (nuntiatur).