Historisk arkiv

Norsk prosjekt gir bedre industrikontroll i Kina

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Det er tydelige at myndighetene er interessert i hva Norge har fått til når det gjelder miljøteknologi og hvordan vi integrerer miljø i ulike samfunnssektorer. Det er interessant at selv et lite land som Norge kan være med å bidra til å løse miljøproblemer i Kina, sier utviklingsminister Solheim. (27.09.06)

Pressemelding

Unr
Dato: 27.09.06

Norsk prosjekt gir bedre industrikontroll i Kina

Miljøvernminister Helen Bjørnøy og utviklingsminister Erik Solheim besøkte tirsdag 26. september Zunyi i den kinesiske provinsen Guizhou for å bli orientert om et norsk prosjekt om industrikontroll i regi av Statens forurensningstilsyn (SFT).

Bjørnøy og Solheim i Zunyi, Kina 26.09.06

SFT har i to år samarbeidet med lokale myndigheter og lokal industri i Zunyi om miljøledelse. Opplæring i kontroll og inspeksjonsrutiner, effektiv rapportering og god kommunikasjon med industri og befolkning er hovedelementer i prosjektet. Overfor industrien driver SFT samtidig kursing for å øke miljøkunnskapen. I disse dager starter de også et forenklet program om renere produksjon.

- Dette er et veldig spennende prosjekt. Når det gjelder industrikontroll har Norge god kompetanse og lang erfaring. Leder for miljømyndighetene i Guizhou og ordfører i byen Zunyi gav uttrykk for at samarbeidet med Norge på dette området er svært viktig. Når kompetansen øker og arbeidet effektiviseres, vil de utøve bedre og mer målrettet kontroll av bedrifter, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy.

Guizhou er med sine 35 millioner innbyggere en av Kinas vestprovinser, og derfor et prioritert område for bistandssamarbeid. Zunyi har 7 millioner innbyggere og alvorlige miljøproblemer, særlig mht dårlig luft- og vannkvalitet. Forurensende industri har hovedansvaret for dagens situasjon, men også kullfyring fra husholdningene bidrar til den dårlige luftkvaliteten.

- I dette området er miljøutfordringene enorme, noe de kinesiske myndighetene ønsker å gjøre noe med. Det er tydelige at de er interessert i hva Norge har fått til når det gjelder miljøteknologi og hvordan vi integrerer miljø i ulike samfunnssektorer. Det er interessant at selv et lite land som Norge kan være med å bidra til å løse miljøproblemer i Kina, sier utviklingsminister Erik Solheim.

Miljøvernministeren overleverte også 40 uniformer, verneutstyr og måleapparater til miljømyndighetene i Zunyi.

- Uniformene gir myndighetene en klar rolle og identitet samtidig som egen helse og sikkerhet ivaretas. Dette utstyret gir jeg dere også som et håndfast symbol på det gode samarbeidet mellom Norge og Kina, sa miljøvernministeren ved overrekkelsen.

Vedlegg: fakta om prosjektet:

Guizhou-provinsen med sine 35 millioner innbyggere er en av Kinas vestprovinser, og er derfor et prioritert område for bistandssamarbeid både fra norsk og kinesisk side. Zunyi er med sine 7 millioner innbyggere den nest største kommunen i Guizhou, og har et flateinnhold på 30 000 km 2>. Zunyi har alvorlige miljøproblemer, særlig mht dårlig luft- og vannkvalitet. Forurensende industri har hovedansvaret for dagens situasjon, men også kullfyring fra husholdningene bidrar til den dårlige luftkvaliteten.

Statens Forurensningstilsyn har i to år samarbeidet med de lokale miljømyndighetene i Zunyi og lokal industri om miljøledelse. Manglende og feil oppfølging av eksisterende krav utgjør den største utfordringen i Zunyi og dette vil også være prosjektets hovedfokus. En effektiv rapportering og god kommunikasjon med industri og befolkning er viktig for å få til en effektiv og god forvaltning, og er derfor inkludert i programmet. Et forenklet renere produksjons program (CP), hvor man fokuserer på å gjøre de enkle og billige tiltakene i CP prosessen (1. generasjon tiltakene), vil bli satt i gang midt i programperioden. Provins EPBen vil være aktivt deltagende gjennom hele programmet, dette for å sikre forankring på høyere nivå samt spredning av resultater.